Chania na Krétě (Řecko)
Chania na Krétě (Řecko)

Dovolená na Krétě je snem snad každého Evropana. Krásné pláže, relativně velký počet památek k obdivování, přátelští lidé a navíc i počasí doslova jak má být. Asi jen opravdu těžko by se našlo lepší místo pro rodiště nejvyššího řeckého boha Dia.

Na Krétě se dá strávit skvělá dovolená už jen proto, že zde prakticky neprší. Pět set milimetrů srážek ročně je směšné číslo, které nesnese srovnání s většinou Starého kontinentu. Tak trochu bychom mohli říct, že Kréta je jeden velký kopec, který omývá moře – většina území tohoto ostrova je totiž hornatá. Mluví se tu zejména řecky, ale potíže by neměly být ani s angličtinou, event. případně i němčinou. Platit lze hlavně eurem, Kréta je rovněž součást Řecka – ale užívá si současně značné autonomie.

Turistických cílů je na Krétě prakticky přehršel. Záleží snad jen na tom, jestli chcete objevovat zejména antické památky, navštívit nějaké moderní město a jeho noční život, případně se jen povalovat na pláži. Poslední varianta by byla dlouhodobě určitě ke škodě, protože hlavně zdejší archeologická naleziště jsou vzácnou kapitolou evropských dějin, ale pojďme si tedy nejprve představit vyhlášené krétské pláže.

Proslavená je například pláž v Matale. Zde jsou totiž k vidění umělé jeskyně, které v antickém období sloužily jako pohřebiště a od šedesátých let minulého století je využívali coby základnu místní přívrženci hnutí hippies. Ti byli posléze vyhnáni, ale legenda zůstala a žije snad i díky místním prodejcům suvenýrů.

Matala na Krétě (Řecko)

Pokud byste spíše rádi ochutnali noční život, který je na Krétě obvykle hodně bujarý a vlastně i svým způsobem nikdy nekončící, zkuste zavítat do městečka Chersonisos. Pověstné jsou i zdejší písčité pláže, které jsou podle mnohých tím nejlepším, co může Kréta v tomto ohledu nabídnout.

Velmi zajímavé je i krétské hlavní město Iraklio. K návštěvě tu láká hlavně zdejší přístav, který až do dnešních dnů symbolicky střeží velkolepá benátská pevnost. Za návštěvu pak nepochybně stojí i budova místní katedrály. V místním muzeu najdete také proslulý disk z Phaistu, jehož záhadný nápis se dodnes nepodařilo uspokojivě rozluštit.

Iráklio na Krétě (Řecko)

Druhé největší město Kréty, Chania, bývá často připodobňováno k Benátkám – a není divu – vzhledem k místní italské architektuře, která je patrná hlavně při procházce typicky úzkými uličkami. I zde Benátčané svého času vystavěli majestátní pevnost, ale prohlédnout si tu můžete i gotický chrám svatého Františka.

 TIP REDAKCE     VYUŽIJTE AUTOPŮJČOVNU NA KRÉTĚ

Rethymno, město na půli cesty mezi Iraklionem a Chanií, zase svým způsobem odkazuje na někdejší tureckou přítomnost na Krétě. Je zde totiž mimo jiné hned několik mešit, zajímavá je třeba mešita paši Kara Moussy, která se v moderní epoše dočkala přebudování na křesťanský kostel. Na první pohled zaujme i rethymonská pevnost, odkud je nádherný výhled na celé město.

Rethymno na Krétě (Řecko)

Zájemci o krétskou přírodu by si neměli nechat ujít horskou oblast Messa Lasithi, která dokumentuje, jak vypadala Kréta v minulých staletích. Opravdu, skoro se tu zastavil čas. Milovníci sakrální architektury zase jistě nepohrdnou prohlídkou kláštera Moni Arkadiou, jenž je dodnes v plném provozu a potkáte tu i několik mnichů. Na nádvoří je pak kostel ve stylu benátského baroka.

Na Krétu se ale mnozí vydávají za mnohem dávnější historií, než reprezentuje tento pravoslavný klášter. Turisty zajímá zejména minojská minulost Kréty, na kterou poukazuje hned několik veřejnosti přístupných archeologických nalezišť. Vidět ruiny proslulých paláců v Knóssu, Phaistu nebo Gortyně je bezesporu snem každého milovníka antického světa. Nejzachovalejší palác se nachází právě v Knóssu, kde se nachází například zajímavá královská trůní síň. Minojské paláce najdete například i v Malii či Zakrosu.

 

Booking.com