Toreador v býčí aréně (Španělsko)
Toreador v býčí aréně (Španělsko)

Slunná země s bohatou historií, plná architektonických skvostů křesťanské i maurské provenience, býčí zápasy, vynikající jídlo, fotbalové zápasy s nevídaně bouřlivou atmosférou, horské oblasti plné čerstvého vzduchu a pláže, kde si lze užít skvělou dovolenou. Tak toto je ve zkratce Španělsko, o kterém se toho dá říct ještě mnohem a mnohem více.

Centrem moderního Španělska je Madrid, jehož dominantou je královský palác – Palacio Real. Ve zkratce – je desetkrát větší než nepoměrně slavnější sídlo anglických panovníků v Londýně, najdete tu bohatou výzdobu a díky několika přestavbám i ukázku různých stavebních slohů. Lákadlem je i Maurský park nebo Sabatiniho zahrady. Klidnější zónu Madridu pak představuje park poblíž Plaza de Espaňa, ale to bychom předbíhali. Odpočívat je možné až po prohlídce města. :-)

Slyšeli jste někdy o obrazárně Prado? Toto muzeum je plné uměleckých děl v podání velkých jmen hispánské historie – Diego Velázquez, Goya nebo El Greco určitě každému něco řekne. Jsou tu ale i díla Tiziana, Botticelliho a Rafaela. A z hlediska umění to není vše – muzeum Thyssen-Bornemisza a Národní centrum umění královna Sofie skýtá další stovky obrazů, tentokrát například od Dalího či Picassa.

Velké madridské náměstí – Plaza Mayor – je místem, kde se psala místní historie. Zuřivé býčí zápasy, ale i korunovace španělských králů a velkolepé popravy za účasti tisíců dychtivě přihlížejících, to vše tu bylo v běhu staletí k vidění. Nedaleko náměstí se nachází i proslulá novogotická katedrála, která se dokončila až s koncem minulého století – její název je La Almudena.

Madrid (Španělsko)

Pokud se chcete dozvědět o madridské a vůbec španělské historii ještě více, navštivte Zahradu tří kultur, kterou najdete poblíž mezinárodního letiště Barajas. Jsou zde dokumentovány všechny tři kultury, které výrazně ovlivnily tvář dnešního Španělska – arabská, křesťanská a židovská.

Vlakem se pak dostanete k nejznámější španělské stavbě, kterou je El Escorial, královský palác Filipa II. Ta se nachází zhruba padesát kilometrů od Madridu na skále Sierra de Guadarrama. Původně mělo jít spíše o klášter a mauzoleum věnované Filipovu otci Karlu V., ale nakonec se vše „zvrtlo“ v obrovský a nákladný palác, který zruinoval španělskou královskou pokladnu. Aspoň je ale dnes na co se dívat, na výzdobě se například podíleli již zmínění malíři Tizian a Michelangelo.

Vydejme se z Madridu třeba do nedalekého Toleda (to je vzdáleno 70 kilometrů), které je pro španělskou historii obrovsky významným městem. Sídlil zde arcibiskup a právě odtud se pořádaly výboje proti maurským vetřelcům. Najdete tu někdejší dům malíře El Greca, středověký hrad San Servando a obrovskou katedrálu z poloviny třináctého věku.

V centrálním Španělsku ale ještě zůstaneme, představíme si krátce Segovii. V té žije jen padesát tisíc obyvatel, ale najdete tu odkaz ještě na římskou přítomnost – jak jinak než obrovský akvadukt. Milovníky historie pak zaujme v Segovii i místní hrad, díky kterému uvidíte malebné městečko doslova z ptačí perspektivy. A k zahození není rozhodně ani prohlídka místní katedrály.

Segovia (Španělsko)

Zamiřme teď na chvíli do drsného a hrdého Baskicka, které se nachází na severovýchodě země. Zde si představíme hned dvě zajímavé lokality – San Sebastian a Bilbao. V San Sebastianu můžete obdivovat místní sakrální stavby – barokní chrám Panny Marie či kostel svatého Vincenta ze šestnáctého století. Každoročně se tu také koná prestižní filmový festival, ale užijete si tu i prvotřídní písečné pláže. A pokud budete chtít vyjet do sladké Francie, budete to mít jen asi dvacet kilometrů.

Bilbao je se 400 tisíci obyvatel největším městem baskického regionu. Jinak poměrně nové a průmyslové město nabízí i pár historických památek – gotickou katedrálu ze čtrnáctého a klášter ze šestnáctého století. Modernu pak zase reprezentuje takzvané Guggenheimovo muzeum, postavené v devadesátých letech minulého století. Futuristická stavba nabízí sbírky Andyho Warhola nebo dalších aktuálních umělců.

Dalším velkým městem v této oblasti je Pamplona, která proslula hlavně kvůli býčím zápasům a akci nazvané Běh v Pamploně – tehdy ulicemi města pobíhají rozzuření býci. Ale to není vše, zapomněli bychom na katedrálu svaté Marie, která byla postavena ve 14. století a najdete tu například panteon navarrských panovníků nebo na kostel San Saturnino s úchvatnou zvonicí.

Říká Vám něco jméno El Cid? Ano, jde o jednu z nejslavnějších postav španělské historie. Právě s ním je spjaté hlavní město Staré KastilieBurgos. Proslulá je hlavně místní katedrála Panny Marie, kde jsou uloženy Cidovy ostatky. A to není vše, na hlavním náměstí – Plaza del Cid – je i mistrova jezdecká socha.

Guggenheimovo muzeum v Bilbao (Španělsko)

Vydejme se do Galicie, kde se nachází světoznámé město La Coruňa, po San Sebastianu další velký španělský přístav. Najdete zde maják, který vybudovali ještě Římané – a doposavad ještě dobře slouží, jeho název zní Torre de Hércules (tj. Herkulova věž) – a název je to vskutku příznačný.

Znáte univerzitní město Salamanca? Jistě alespoň podle názvu. Proslulý chrám a klášter svatého Štěpána, katedrála na náměstí Plaza de Anaya (dokonce ve dvojím provedení, je tu totiž hned vedle sebe stará románská a nová barokní budova katedrály, což se tak trochu vzájemně ruší :-)

Co takhle Katalánsko? Krásné místo pro život, chtělo by se říci. Město, kde se zrodil světoznámý pokrm paella nabízí třeba dvě monumentální věže – Torres de Serranos – původem ze čtrnáctého století, které byly vlastně vstupní branou do městské zástavby. Národní uměleckou památkou, která spatřila světlo světa v období vrcholného středověku, je katedrála a kaple sv. Kalicha, kde můžete spatřit i díla mistra Goyi. Věž katedrály je vysoká úctyhodných šedesát metrů a nabízí krásný výhled na celé město. Nedaleko Valenciepak najdete i město  Sagunto (chcete-li Saguntum), někdejší římské sídlo, kde započala krutá a vleklá válka Říma s proslulým kartaginským vojevůdcem Hannibalem.

A teď pozor – přesuňme se na okamžik k Maurům. Ti ovládli v osmém století takřka celý poloostrov, a i když se o sedm století později museli pakovat, zůstalo tu po nich mnoho architektonické nádhery. Představme si například město Granada, pro jehož popis se těžko nachází nějaká slovní zásoba.

Centrum někdejšího stejnojmenného muslimského království s proslulým Červeným palácem (Alhambra), pevností Alcazaba a Palacio Nazaries, v němž sídlili místní panovníci, to vše uchvátí každého svým až pohádkovým vzhledem. Právě v Alhambře najdete třeba visuté zahrady paláce Generalife, kde jako by se na pár století zastavil čas. Prohlídka města a pevnosti Vám může klidně zabrat celý den.

Alhambra (Španělsko)

Muslimové na sebe nechali krásnou upomínku i v Cordobě. Zmiňme si na tomto místě třeba jedenáctilodní mešitu Mezquita, která je kopií svatostánku v syrském Damašku a byla postavena mezi osmým a jedenáctým stoletím.

Zapomenout nesmíme ani na velkolepou Sevillu, kde se snoubí křesťanská a muslimská architektura v jednom úchvatném celku. Místní pětilodní gotická katedrála Santa María de la Sede měla trumfnout někdejší Almohadskou mešitu (ostatně stojí na jejím původním místě) a dodnes je jednou z největších církevních staveb světa. Patrně tu byly uloženy i ostatky Kryštofa Kolumba. Ze Sevilly nelze nevzpomenout ani na věž Giraldu, takřka stometrový minaret, který byl přestavěn na zvonici místní katedrály. V renesanční stavbě Archivo de Indias se dozvíte mnoho zajímavého o dobývání obou Amerik.

Ze Španělska bychom mohli jmenovat ještě spoustu krásných míst, namátkou – Frigiliana, Avila, Najera, Haro, někdejší fénický přístav Cádiz či proslulé Santiago de Compostela, zvané též Město poutníků. Ale každý návštěvník Španělska si tu určitě najde to svoje, protože míst lákajících klidně k nějaké delší návštěvě je tu skoro bezpočet.

 

Booking.com