Centrum Lisabonu (Portugalsko)
Centrum Lisabonu (Portugalsko)

Desetimilionová země rozkládající se na západě Pyrenejského poloostrova nabízí spoustu přírodních krás. Lisabon, Madeira, souostroví Azory nebo Setúbal a Braga, to je jen malý výčet míst, které určitě stojí v Portugalsku za návštěvu. Vybere si tu navíc úplně každý – nechybí široká horská pásma, ale ani azurově modré pobřeží a obdivovat můžete i řadu architektonických památek. Na úvod si tedy představme portugalskou metropoli. Tou je už takřka po osm století město Lisabon.

Celých tři tisíce let historie, nadvláda Maurů i Římanů, bohatství a sláva v koloniální epoše, ale i ničivé zemětřesení v polovině osmnáctého století, které si vyžádalo desítky tisíc lidských životů. Co konkrétně si zde tedy můžeme prohlédnout?

Velkou dominantou Lisabonu je most 25 de Abril, jenž byl postaven na památku takzvané Karafiátové revoluce. Je dlouhý přes dva kilometry a vzdáleně připomíná svého slavnějšího kolegu z Los Angeles. Asi nejznámější zdejší stavbou je ale bezesporu Hrad svatého Jiří, který se majestátně tyčí nad celým městem. Většina hradu byla ve třicátých letech minulého století zrekonstruována, ale prohlédnout si zde stále můžete původní palác Paco de Alcácova z konce třináctého věku.

Klášter sv. Jeronýma v Lisabonu (Portugalsko)

Zapomínat nesmíme ani na městskou čtvrť Belém, zdejší klášter svatého Jeronýma a proslulá věž, vystavěná začátkem šestnáctého století v duchu portugalské pozdní gotiky, jsou totiž dokonce na seznamech UNESCO. Proslulá je i Katedrála Sé ze dvanáctého století nebo třeba Kostel svatého Rocha, který jako jeden z mála nezasáhlo ono ničivé zemětřesení.

Podívejme se však na sluncem zalitou Madeiru, která také zasluhuje naši plnou pozornost. Jedná se totiž o ráj na zemi, a to doslova a do písmene. Ostrov, jenž se rozkládá nedaleko marockého pobřeží, nabízí jedinečné víno, možnost potápění či hraní golfu, nejen na tyto kratochvíle láká každoročně tisíce turistů. Centrem celého ostrova je městečko Funchal. Rozlehlý park, přístavní pevnost, majestátní socha objevitele Joaa Goncalvese a samozřejmě i skanzeny, které Vám ukáží, jak se tu žilo před pár staletími. Byl by hřích to vše nenavštívit, tento věčně zelený ostrov nabízí spoustu krásného.

Jednou z turisticky nejatraktivnějších oblastí Portugalska je město Porto, jehož centrum se mimochodem nachází na seznamech UNESCO. Episkopální palác, budova radnice, Most Ludvíka I. (jde je opravdu velmi rušno) nebo třeba Katedrála Sé, jež v sobě snoubí románské a gotické prvky, to je jen malá ochutnávka toho, co tu můžete navštívit. Evropské město kultury za rok 2001 je totiž vskutku jedinečné!

Skalnaté pobřeží Algarve (Portugalsko)

Zajímavou destinací je ale i oblast Algarve, rozkládající se na samém jihu Portugalska. Půl milionu obyvatel, pět tisíc čtverečních kilometrů. Kopcovitý terén, malebné pobřeží a bohatá historie – tento region nabyl na významu hlavně v době, kdy se objevoval svět za Atlantikem. Hlavním městem Algarve je Faro, které bylo významným centrem už v době osídlení Féničany. Zdejší přístav, Cidade Velha (neboli Staré město) s maurskou mešitou nebo Biskupským palácem a další pamětihodnosti za tu návštěvu rozhodně stojí. Pokud si chcete opravdu odpočinout, v provincii Algarve se nachází proslulé letovisko Albufeira. Turistický ruch tu jen kvete, snoubí se tu totiž moře a pohoda, takže není o čem debatovat. Podobně tak lze doporučit malé letovisko Carvoeiro, někdejší rybářská vesnice dnes nabízí krásný výhled na moře.

Hrad v Silves (Portugalsko)

Zajímavou destinací je ale i oblast Algarve, rozkládající se na samém jihu Portugalska. Půl milionu obyvatel, pět tisíc čtverečních kilometrů. Kopcovitý terén, malebné pobřeží a bohatá historie – tento region nabyl na významu hlavně v době, kdy se objevoval svět za Atlantikem. Hlavním městem Algarve je Faro, které bylo významným centrem už v době osídlení Féničany. Zdejší přístav, Cidade Velha (neboli Staré město) s maurskou mešitou nebo Biskupským palácem a další pamětihodnosti za tu návštěvu rozhodně stojí.

Pokud si chcete opravdu odpočinout, v provincii Algarve se nachází proslulé letovisko Albufeira. Turistický ruch tu jen kvete, snoubí se tu totiž moře a pohoda, takže není o čem debatovat. Podobně tak lze doporučit malé letovisko Carvoeiro, někdejší rybářská vesnice dnes nabízí krásný výhled na moře.

Booking.com