Zámek Neuschwanstein (Německo)
Zámek Neuschwanstein (Německo)

Možná už jste také přemýšleli o tom, že byste pořádně prozkoumali zemi našich západních sousedů, Spolkovou republiku Německo, jak zní plný název tohoto státu. Určitě neuděláte chybu, protože tato země s velmi bohatou historií je plná zajímavých míst, památek a dalších významných zastávek, které určitě stojí za to vidět. Pojďte se s námi podívat na přehled toho nejlepšího, co se dá v evropské velmoci spatřit.

Bodamské jezero je velkým lákadlem

Pro milovníky přírody tu máme hned jako první položku Bodamské jezero, v němčině Bodensee. Nádherný vodní útvar je druhým největším jezerem v Alpách. Tvoří pomyslnou státní hranici mezi Německem, Rakouskem a Švýcarskem. Najdeme ho na pomezí Bavorska a Bádenska-Württemberska. Voda v jezeře je průzračně čistá a jedná se o oblíbenou destinaci mnoha celebrit, které si zde staví svá letní sídla.          

Lindau (Německo)

Hohenschangau a Neuschwanstein

Milovníci kultury a zejména okázalé novogotické architektury si přijdou na své při návštěvě těchto dvou zámků, které leží v těsné blízkosti u sebe. Najdeme je ve spolkové republice Bavorsko. Známější Neuschwanstein nechal postavit Ludvík II. Bavorský. Vypadá jako hrad, ale ve skutečnosti jde o okázalý přepychový zámek. Po náhlé smrti Ludvíka zámek chátral, po druhé světové válce byl ale opraven a nyní je opět přístupný veřejnosti.

Zámek Neuschwanstein (Německo)

Hohenschwangau byl původně hradem Schwanstein, který v 19. století ve stavu zříceniny převzal princ Maximilián II a přebudoval ho v novogotickém stylu na luxusní zámek. Právě ze byl vychován Ludvík II. Bavorský, který poté naproti nechal vystavět výše zmíněný "Nový Schwanstein"

Stuttgart

Stuttgart je hlavní město spolkové země Bádensko-Würrtembersko a leží na jihozápadě Německa na břehu řeky Neckar. Jedná se o šesté největší město celého Německa. Starobylé město bylo založeno už kolem roku 950 a proto v něm najdeme spoustu zajímavých památek. Čtvrť Staré město oplývá nádherným kostelem Stiftskirche, který se stavěl 400 let, ale také dvěma zámky a dalšími stavbami s úchvatnou architekturou.

Stuttgart (Německo)

Jen pár kilometrů od města se nachází malé městečko Ludwigsburg, ve kterém se nachází fascinující stejnojmenný barokní zámek. Ten byl postaven zkraje 18. století a často je mu přezdíváno Německé Versailles.

Město Stuttgart je také sídlem dvou významných světových automobilek, Mercedes-Benz a Porsche. Obě automobilky mají ve městě i své muzeum, které jistě nadchne všechny motoristické nadšence.

Mnichov

A nyní ještě jednou na skok do Bavorska. Jen těžko bychom mohli vynechat Mnichov, fascinující metropoli této spolkové země, kde se zejména ve 20. století psaly významné dějiny. Jednak zde ve 20. letech proběhl takzvaný pivní puč, a poté zde byla uzavřena i nechvalně známá Mnichovská dohoda, která nahnala Čechy na šest let do područí Němců. Dnes v Mnichově najdeme mnoho zajímavých muzeí, galerií, ale také neopakovatelnou německou architekturu. Fotbaloví fajnšmekři mohou obdivovat mimo jiné i místní celek Bayern Mnichov a jeho nádhernou Allianz Arénu, ve které hraje domácí utkání.

Mnichovská radnice (Německo)

Kolín nad Rýnem

Významná metropole spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko je čtvrtým největším městem celého Německa. Jedná se o významné kulturní centrum celé země. Můžeme zde spatřit monumentální katedrálu svatého Petra, která patří k největším gotickým katedrálám v celé Evropě. Její stavba trvala téměř 700 let. V Kolíně nad Rýnem najdete i plno jiných památek, které stojí za návštěvu.

Kolín nad Rýnem (Německo)

Trevír

Město Trevír, které se nachází ve spolkové zemi Porýní-Falc, je jedním z nejstarších měst v celém Německu a unikátní je především tím, že se v něm nachází i antické památky. To především díky tomu, že město bylo založeno už roku 16 před naším letopočtem ještě za dob nadvlády Říma. Některé z místních památek spadají do seznamu světového dědictví UNESCO. V minulosti se Trevír díky své poloze těsně u hranic několikrát ocitl i pod francouzskou nadvládou.

Drážďany

Oblíbeným centrem českých turistů je hlavní město spolkové země Sasko, a to zejména v předvánočním období, kdy se v Drážďanech pořádají oblíbené adventní trhy. Mnoho historických památek bylo zničeno při bombardování na konci druhé světové války, ale přesto se zachovalo mnoho pamětihodností, například kostel Frauenkirche v centru města.

Drážďany (Německo)

Berlín

A to nejlepší si necháváme až na konec. Samozřejmě nemůžeme vynechat ani hlavní město celého Německa a město, které ve 20. století hrálo výraznou roli, protože dělilo východní a západní blok. Najdeme ho na severovýchodě Německa, obklopen spolkovou zemí Braniborsko. Leží na řece Sprévě. Milovníci historie jistě nevynechají návštěvu Braniborské brány, asi nejznámějšího objektu ve městě, nebo budovy Říšského sněmu, jehož dobytím v roce 1945 de facto skončila druhá světová válka. Na mnoha místech pak můžeme najít i pozůstatky nechvalně proslulé Berlínské zdi, která dlouhá léta dělila svět na dvě sféry.

Braniborská brána v Berlíně (Německo)

Jen kousek od Berlína, zhruba 60 kilometrů jihovýchodním směrem, se nachází oblíbené umělé letovisko Tropical Islands. Tato atrakce byla vytvořena uvnitř nepoužívaného leteckého hangáru. Nejedná se pouze o oblíbené letovisko pro milovníky vody, ale jde o komplexní zážitek nabízející zážitek jako v opravdovém deštném pralese. Jde o ideální místo pro návštěvu s dětmi, protože místní bazény jsou velmi mělké.

Berchtesgaden

A jako perličku na závěr jsme si nechali monumentální Berchtesgadenské Alpy, které se nachází na jihu Bavorska. Městečko Berchtesgaden žilo v minulosti především z těžby soli. V období národního socialismu bylo na hoře Obersalzberg postaveno takzvané Orlí hnízdo, horské sídlo, které dali nacističtí pohlaváři svému vůdci k 50. narozeninám. I do této chaty je možné se podívat. Pod Obersalzbergem pak leží nádherné jezero Königsee s průzračně čistou vodou.

Rujána

Ačkoliv není Německo typickou plážovou dovolenkovou destinací, můžete si zde užít i písečných pláží. Jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací je souostroví Rujána, ležící v Baltském moři na severovýchodu Německa. Ideální místo na pěší výlety a cykloturistiku a když vyjde počasí, tak samozřejmě na koupání. Kromě typických vesniček a přístavů zde můžete zhlédnout i pozůstatky nacistických staveb, které měli sloužit k rekreaci Němců v období Třetí říše.

Booking.com