Velbloudi (Tunisko)
Velbloudi (Tunisko)

Nestačil Vám Egypt? Chcete zažít další zajímavé dobrodružství uprostřed písečných dun, kde si opět dokonale prohřejete zimou zkřehlé středoevropské kosti? Zajímavou alternativou by mohlo být Tunisko, jež láká historickými památkami ještě z dob antiky, ale i nekonečnými písčitými plážemi a obrovskými trhy, kde najdete vše, na co si jen v koutku duše odvážíte pomyslet. Chcete nějaké tipy, kam se v rámci této severoafrické země vypravit? Tady jsou!

Hlavním a největším městem v zemi je Tunis, který vznikl doslova na troskách někdejšího Kartága. Zajímavosti z období, kdy právě Kartágo bylo největší středomořskou velmocí (které pochopitelně navíc odolaly zubu času), si můžete prohlédnout v muzeu Bardo, situovaném do prostor někdejšího bejova paláce. Zajímavé jsou třeba místní mozaiky, ale najdete tu i ukázky architektury.

Tunis (Tunisko)

Tunisu se hodně projevuje vliv francouzského stavitelství (Francouzi tu dokonce vystavěli katolickou katedrálu Vincent de Paul), najdete tu také spoustu zahrad a parků, to ale platí hlavně pro moderní čtvrti tohoto města. V Medině Tunis, zdejším „starém městě“, které vzniklo za dob arabského dobývání světa v osmém století, už najdete hlavně neprostupná tržiště – ale také spoustu mešit a paláců, z nichž nejzajímavější je určitě mešita Ezzitouna, která spatřila světlo světa v roce 703. Dnes tu je centrum vědomostí – sídlí zde totiž Muslimská univerzita. Za to ale stojí i citadela Kasba, kde je k dispozici návštěvníkům i další obrovská mešita.

Kartágo (Tunisko)

Obdivovatelé všeho antického pak určitě uvítají výlet do starého Kartága, které je vlastně jedním z předměstí Tunisu. Najdete tu římské vily, typické antické divadlo nebo Antoniovy lázně. Vítaným zpestřením může být třeba i chrám svatého Cypriána. A nedaleko toho, co ze starého Kartága zbylo (tedy toho, co Římané po srovnání se zemí zase znovu vystavěli, protože pochopili význam tohoto místa pro obchodní účely), najdete i muzeum věnované historii slavného punského impéria.

Turisticky hodně atraktivním místem je i vesnička nedaleko Tunisu (nebo spíš další jeho menší předměstí) – Sidi Bou Said. Malé bílé domečky, za kterých je skvělý výhled na široké okolí.

Sidi Bou Said (Tunisko)

Tunisko ale samozřejmě není jen Tunis, ačkoliv by se to z názvu hlavního města mohlo zdát. Na severu Tuniska totiž najdete další zajímavé lokality, které ukrývají mnoho antických památek. Na nich je prakticky postaven místní turismus, ale tato monotematičnost vůbec nevadí, protože určitě je na co se dívat.

Třetí největší koloseum starověkého světa, údajně s kapacitou třiceti tisíc krvežíznivých přihlížejících, najdete poblíž města El-Jem (za starých časů Thysdrus). V dnešní době se tu ale běžně koná něco trochu ušlechtilejšího, třeba velké hudební slavnosti. Z Tunisu to sem nebudete mít daleko, což platí i pro známé letovisko Hammamet.

Koloseum v El Jem (Tunisko)

To láká k návštěvě místní pevnosti, postavené Araby někdy v desátém století, stejně tak je zde i velká mešita. Typická tuniská tržiště, kde seženete vše, co byste rádi – ta tu jsou také a zapomínat nesmíme ani na zahradní hotely s příjemnými plážemi. A vzhledem k poloze Hammametu jistě není divu, že právě zde začíná dobrodružná tuniská pouť většiny turistů.

Monastir (Tunisko)

V centrální části Tuniska se pak nachází starobylé město Monastir, kde stojí od devátého století opevněný klášter (Ribat), jenž měl čelit křižáckým útokům. Vedle kláštera se nachází mešita, které se tu říká Velká – ale oproti Ribatu je to jen takové menší stavení. Vcelku zajímavou záležitostí může být i návštěva mauzolea prvního tuniského prezidenta Habiba Bourguiby.

A pojďme ještě jižněji – každému, kdo někdy snil o opravdu exotické dovolené, se musí dostat do hledáčku jméno ostrova Djerba. 320 slunečných dní v roce, čisté moře, spousta pláží a ještě k tomu rozumné ceny. Pokud nechcete pořád jen ležet na osušce, půjčte si skútr (benzín je oproti našim cenám skoro zadarmo) a procestujte ostrov křížem krážem. 500 kilometrů čtverečních se dá procestovat třeba i za jeden nebo dva dny. V malých vesničkách, které jsou po Djerbě rozeseté, si můžete koupit třeba zajímavý suvenýr – keramiku, umělecky zdobený kus stříbra či nějaký ten textil. V obci Midoun dokonce můžete každý týden, vždy v úterý, vidět tradiční berberskou svatbu a úchvatná je i zdejší krokodýlí farma.

Djerba (Tunisko)

Údajně nejkrásnější mešita v celé severní Africe se nachází v městečku Kairouan. Tuto obrovskou stavbu podpírá hned čtyři sta pilířů a často tu potkáte skupiny poutníků. Pokud se sem vydají sedmkrát, vydá to prý za jednu cestu do Mekky, což je pro chudší věřící docela zajímavá nabídka.

Mešita v Kairouanu (Tunisko)

Na místě někdejší fénické osady najdeme město Nabeul, které proslulo hlavně špičkovou keramikou. Ta se tu vyrábí více než dva tisíce let a za tu dobu dosáhli místní hrnčíři takřka dokonalosti. Ve třicetitisícovém městečku dělá keramiku snad každý – místní Vám ochotně prodají nějakou menší vázičku i jako suvenýr.

Zájemcům o antický svět by neměla uniknout ani Dougga, původem numidské město, které po přisvojení do svého impéria ještě podstatně vylepšili právě Římané. V nádheře a významu se přibližovalo pověstnému městu Leptis Magna. Dnes tu můžeme obdivovat například chrám na Kapitolu, který je zasvěcen Minervě, Juno a Jupiterovi, divadlo nebo fórum a lázně, navštívit nicméně lze například i místní muzeum Bardo, které zevrubně dokumentuje tamní historii.

Dougga (Tunisko)

Na nejzápadnější části tuniského pobřeží najdete město Tabarka. Obchodní lokalita, kterou kdysi založili Féničané, se nachází nedaleko velkého horského masivu s řídkými lesy, v létě tu můžete navštívit kulturní festival a k prohlídce láká místní přístav. Turistům prý zelené okolí Tabarky trochu připomíná Bulharsko nebo sever Řecka.

A co takhle ještě nějaká přírodní zajímavost na závěr, když už jsme doposavad mluvili spíše jen o stavbách všeho druhu? Na jihozápadě Tuniska leží velké jezero Chott el Jerid. Co že je na něm vlastně zajímavého? Jedná se o vůbec největší solné jezero Afriky s rozlohou přes pět tisíc čtverečních kilometrů. Vodní hladinu tu ale uvidíte, jen když bude opravdu silně pršet. A nebojte se, ta vrstva soli už je tak pevná, že se přes ní dá jen i autem. Působivé je například i to, že sůl tu není jen bílá, ale dokonce i fialová, růžová nebo zelená, záleží na to, jaký nerost je vlastně v podloží.

Písečná duna v poušti (Tunisko)

Nedaleko pak je třeba i pouštní městečko Nefta, které je důležitým náboženským centrem – najdete tu hned čtyřiadvacet mešit a hrobky muslimských světců. V době, kdy probíhají náboženské svátky, se sem pro ten nával skoro ani nedostanete. Pak už stačí jen navštívit rozsáhlé oázy Kebili a městečko Douz…a dál už je jen a jen Sahara. :-)

Booking.com