Objevte pohostinnou náruč ostrova Santorini

Ostrov Santorini (Řecko)
Ostrov Santorini (Řecko)

Slunce, nádherné pláže, teplý písek, antické památky, taková synonyma většinu Čechů napadají, když vyslovíme slova dovolená v Řecku. Když budeme ještě konkrétnější a přidáme ostrov Santorini, spousta lidí se zasní: Není to ten nádherný sopečný ostrov? Ano, je a turistům nabízí svoji pohostinnou náruč.

Sopka rozmetala pevninu

Milovníci historie trochu zapátrají v paměti a určitě si vzpomenou, že ostrov Santorini s rozlohou asi 71 kmje dílem sopečného výbuchu. Ano, právě zde se kdysi tyčila sopka Théra, která pevninu kolem sebe při jedné z erupcí rozmetala na kusy. Zničila tak opravdu vyspělou civilizaci. Dávný výbuch tu dnes už nic nepřipomíná. Jde o sopečné ostrůvky, které leží kolem velké laguny hluboké asi 400 metrů. Z vrchu Kaldery, tedy kráteru, spatříte sopečné ostrůvky v okolí - Nea a Palea Kameni a Thirasia či Aspronisi.

Lagunu máte jako na dlani

Využijte Cestolino.cz jako bránu k vytoužené dovolené plné odpočinku a relaxace. Pro Řecko je typické, že zde od dubna do října téměř pořád svítí sluníčko, a to platí nejenom pro pevninskou část, ale i pro ostrovy. Můžete se téměř na 100 % spolehnout, že počasí bude krásné. Vyskytuje se zde naprosté minimum srážek a průměrná teplota vody překračuje 20 °C. Jestliže se budete rozhodovat o tom, jak se na ostrov, vzdálený asi 220 km jihovýchodně od Atén, dopravit, vyberte si raději trajekt. Bude sice časově o něco náročnější než letecká přeprava, která trvá cca 2 hodiny a 40 minut (na Santorini najdete letiště), ale neochudíte se tak o nádherný zážitek příjezdu na ostrov, kdy máte lagunu jako na dlani.

Ostrov Santorini (Řecko)

Nádherný výhled z útesů

Skutečné romantiky určitě nadchne, že se můžete ubytovat přímo na útesech. Mnohé ostrovní útesy se tyčí do výšky až 300 metrů. Samosebou nemusíme zdůrazňovat, že výhled na moře je odsud nevšední. Má to ale jeden háček – při cestách k moři a zpátky budete muset neustále chodit nahoru a dolů. Pokud ale na ťapání nemáte chuť, volte raději ubytování dole u moře. Stejně tak by měli ubytování ve výšce zvažovat rodiny s malými dětmi a senioři. Romantika ostrova hodně láká novomanžele ke svatebním cestám. Také mladí lidé si z této destinace vytvořili oblíbený dovolenkový cíl. Doslova to tu milují, protože zde kvete noční život, a to hlavně ve městě Fira. Vybírat ubytování se dá podle chuti z hotelů různých kategorií.

Půvab starověké civilizace

Na první pohled upoutá krásná místní architektura. Do dáli svítí bílé domečky s modrými dveřmi a modrými střechami. Dovolená na Santorini přímo dýchá poklidem. Kdo má rád památky, neměl by si nechat ujít ruiny starověké Théry na útesech Mesa Vouna. Nacházejí se zde dvě tržiště, ruiny starořeckých chrámů. Pozornost ale upoutá i mnohem mladší památka, dominikánský klášter Fira. Přibližně 12 km jižně od hlavního města ostrova najdete archeologické naleziště Akrotiri. Odhaluje nálezy z doby před 6000 lety, ale i stavby z 16. století př. n. l. tedy období těsně před sopečným výbuchem.

Vychutnejte si sopečný písek

Jedním z důvodů, proč na Santorini pojedete, jsou zdejší pláže. Hrají doslova všemi barvami od bílé, přes rudou až sopečnou černou. Chcete-li si vychutnat šedočerný vulkanický písek, vyberte si ke slunění a koupání pláž  Perissa, která leží hned vedle stejnojmenného letoviska. Před severními větry ji chrání skály útesů Mesa Vouno, a tak si můžete užít příjemné teplo. Výhodou je i skutečnost, že letovisko je u pláže, nemusíte tedy po koupeli v moři stoupat nikam do kopců. Hned vedle Perissy najdete pláž Kamari Beach s letoviskem Kamari, které upoutá hezkou promenádou a spoustou obchůdků. Můžete se pokochat i pohledem na útesy Mesa Vouno. Pláž Red Beach ohraničují tmavočervené až černé skály. Písek je tu ale světlounce šedý, někde i bílý, pouze sem tam objevíte tmavočervená zrníčka. White Beach je věrná svému názvu – je bílá a jenom občas narazíte na tmavší kamínek.

Booking.com