Oceanarium v Lisabonu

Oceanarium v Lisabonu (Portugalsko)
Oceanarium v Lisabonu (Portugalsko)

Lisabon je označován za jednu z nejkrásnějších evropských metropolí. Škoda jen, že mezi českými turisty stále ještě nebyl tak nějak „objeven“. Stále ještě dáváme přednost tradičnímu Chorvatsku, Řecku nebo třeba Turecku, a pokud jde o Portugalsko, zamíříme leda tak na Madeiru. Přitom do Lisabonu létá přímý letecký spoj, město nabízí doslova smršť historických pamětihodností, můžete se zde vykoupat přímo v Atlantiku a připomenout i slavnou epochu zámořských objevů, kdy se Portugalsko poprvé stalo velmocí světového významu. Právě z Portugalska pocházejí velikáni jak Fernao de Magalhaes nebo Vasco da Gama, kteří se v patnáctém a šestnáctém století zasloužili o významné zaoceánské objevy a výpravy. A tato dosud poměrně živá historie je zde patrná na takřka každém kroku. Takže pokud vás  dobrodružné výpravy staré několik staletí nenechávají chladnými, neváhejte a pro svou příští dovolenou zvolte právě Lisabon. Možná objevíte místo, kam se budete chtít nadále vracet. Důvodů bude totiž nespočet!

Lisabon se rozkládá na sedmi pahorcích ve výšce 0 – 130 metrů nad mořem v ústí řeky Tejo. Tuto vodní tepnu mimochodem překlenuje nejdelší most v Evropě, pojmenovaný po slavném rodákovi Vasco da Gamovi. Měří neuvěřitelných sedmnáct kilometrů a překlenuje ho šestiproudá silnice pro automobily.

Z nejvyššího bodu shlíží na město jedna z dominant, hrad sv. Jiří (Castelo de Sao Jorge), který byl založen před mnoha staletími jako hradiště a později přestavěn na maurskou pevnost. Pokud vystoupáte až nahoru, naskytne se vám nádherné panorama na celou třímilionovou metropoli, kterou většinu roku ozařuje přímý sluneční svit a dodává energii místním obyvatelům, jež představují typickou středomořskou povahu – mírné, příjemné a veselé lidi, kteří nejraději ze všeho odpočívají při polední siestě a mimo jiné také vaří naprosto vynikající kuchyni.

Lisabon nabízí od všeho něco. Historie je zde sice patrná na každém kroku, ale kdo dává přednost přírodním a poněkud odlehčeným radovánkám, ten si také přijde na své. Pokud vás omrzí koupání v moři, anebo zkrátka zatoužíte po nějakém poznávání, pak si jistě nenechte ujít Oceanarium. Jedná se o největší stavbu svého druhu na světě – jde o jakousi zoologickou zahradu zaměřenou na mořské hlubiny. Díky tomuto unikátnímu konceptu poznáte mořské živočichy z takové blízkosti, o jaké se vám jistě ani nesnilo. Není tedy divu, že je Oceanarium každodenně v obležení návštěvník, kteří se rádi seznámí s obyvateli oceánu o něco podrobněji.

Oceanarium leží v moderní čtvrti Parue das Nacoes (Park národů), která vděčí za svůj futuristický vzhled světové výstavě EXPO konané v Lisabonu v roce 1998. Budovy ze skla a oceli se tyčí na pobřeží moře a jedno z nich je právě Oceanarium, domov pro více než osm tisíc druh živočichů a rostlin. Kromě stovek ryb lze obdivovat třeba žraloky, rejnoky, mořské vydry nebo želvy.

Třebaže takový výlet do hlubin je samozřejmě nádherný a rozhodně stojí za to, byla by škoda vynechat i jiné zajímavosti. Tak například procházka po čtvrti Baixa, která byla postavena jako reakce na zničující zemětřesení z poloviny osmnáctého století, vám umožní prozkoumat centrum města z poněkud méně obvyklejšího pohledu.             

Ve čtvrti Belém potom leží obě památky zapsané na seznam UNESCO, kterými se Lisabon pyšní. Jde o  klášter řádu svatého Jeronýma, tedy Mosteiro dos Jeronimos, jež nechal vystavět proslulý a oblíbený panovník Manuel I. na počest úspěšně dokončené výpravy do Indie, kterou nevedl nikdo jiný než Vasco da Gama. A když už jsme u Belému, neměla by vám uniknout ani zdejší dominanta a de facto symbol celého města - Belémská věž, tedy Torre del Belém, která v minulosti představovala nejdůležitější obranný prvek celého města vzhledem ke své strategické pozici přímo v ústí řeky Tejo do moře.

Booking.com