Hrad Lipnice nad Sázavou

Hrad Lipnice nad Sázavou (Česká republika)
Hrad Lipnice nad Sázavou (Česká republika)

Kraj Vysočina je zcela nepochybně jedním z nejkrásnějších a nejmalebnějších krajů České republiky. Je jako stvořený pro dovolenou strávenou v tuzemsku, na malém prostoru totiž sdružuje pozoruhodně bohatou síť nejrůznějších památek. A protože sezona ještě nekončí, neseďte o víkendu doma vyrazte na výlet. Začít můžete třeba v Lipnici nad Sázavou, kde se vám otvírá možnost nahlédnout do historie doslova zblízka. V Lipnici nad Sázavou se totiž nachází jak zámek, tak středověký hrad.

Právě ten si představíme v následujících řádcích a věříme, že vás zlákají k jeho návštěvě. A pokud máte rádi osobnost spisovatele Jaroslava Haška, pak vám jistě název Lipnice nad Sázavou není cizí. Tento velikán české literatury zde totiž rád trávil své volné chvíle a už navždy zůstane s obcí v okrese Havlíčkův Brod nerozlučně spjat.

Jeden z těch nejmohutnějších 

První písemná zmínka o obci Lipnice nad Sázavou pochází z roku 1226 a zdejší hrad je jen o necelých sto let starší. Historikové kladou datum jeho založení do letopočtu 1316. Právě toho roku nad údolím nedaleko se vinoucího koryta řeky Sázavy vyrostla dodnes nepřehlédnutelná silueta mohutné stavby, střežící výhled do krajiny. Hrad Lipnice je v současnosti považován za jeden z nejmohutnějších hradů v České republice. Když vylezete nahoru, naskytne se vám neopakovatelný výhled do okolí. Za jasného počasí máte možnost spatřit třeba Pelhřimov nebo Želivský klášter.

Opravdu slavné začátky

Vraťme se však ke hradu Lipnice. O jeho založení se zasloužil šlechtický rod pánů z Lichtenberku a v průběhu staletí přecházel do rukou dalších významných rodů, například pánů z Landštejna, Vartenberků, Trčků z Lípy a Thurnů, díky čemuž dlouhá léta nechátral a stále se rozvíjel. Stal se svědkem mnoha historických událostí a sídlem celé řady významných osobností. Mezi jeho zdmi přespávali husité během husitských válek i někteří čeští králové. Ve třicátých letech šestnáctého století došlo k jeho přestavbě. 

Bohužel, ani hradu Lipnice se však nevyhnul osud, který potkal mnoho jiných historických objektů: ve druhé polovině devatenáctého století celý vyhořel a od té doby pomalu chátral. K jeho postupné rekonstrukci došlo teprve ve dvacátém století a zatím nebyla zcela dokončena. Hrad je však i přesto plně přístupný návštěvníkům, prohlédnout si zde můžete třeba půvabnou gotickou věž Samson, sklepení hradu, zbytky středověké hodovní síně Jindřicha z Lipé nebo hradní kaple v gotické i barokním stylu zasvěcené svatému Vavřinci.

Pravidelně hostí různé kulturní a společenské akce. Velmi lákavý je potom pohled do hluboké studny či prohlídka někdejšího vězení, ze kterého doslova mrazí. Zaujme jistě i neobyčejně rozsáhlá sbírka gotických kamnových kachlů a archeologická expozice.

Booking.com