Zámek Orlík

Zámek Orlík (Česká republika)
Zámek Orlík (Česká republika)

Zámek Orlík je unikátní svojí polohou a zajímavý svou bohatou historií. Česká republika má spoustu nádherných míst, která můžete navštívit, a zámek přímo na břehu slavné vodní nádrže je jedním z nich. Jeho současná podoba přitom nekoresponduje s původním určením. Kdysi dávno se jednalo o dřevěný hrádek sloužící jako celnice pro projíždějící lodi. Dnes to je majestátní sídlo rodu Schwarzenbergů.

Původní dřevěný celní hrádek byl založen Karlem IV. v roce 1357. Právo na něj bylo uděleno biskupu Dětšichovi a jeho synovci. Jeden z dalších majitelů, Zikmund Huler, však zneužíval svého postavení na celním hrádku, a proto mu byl zabaven. Orlík se dočkal největšího rozmachu v období husitských válek, kdy byl vlastněn Petrem Zmrzlíkem, který se řadil mezi příznivce husitského hnutí. Roku 1501 však hrad prodal Švamberkům.

Těm byl ale hrad zabaven po stavovském povstání, protože se řadili k protestantům. Orlík se nejprve stal zásobovacím hradem a následně připadl Eggenbergům. Po jejich vymření se dostal až do rukou současných vlastníků, tedy rodu Schwarzenbergů. Ani ti o něj ze začátku nejevili velký zájem, ale za panování Karla Filipa Schwarzenberga došlo k velkému rozvoji místního parku, knihovny i vzácných sbírek. Z hradu se tak stal nádherný zámek, který byl ve druhé polovině devatenáctého století upraven do novogotického stylu. Poslední velkou proměnou prošel při zatopení Orlické přehrady. Do té doby čněl na skále nad řekou, nyní leží prakticky na hladině přehrady.

Po válce byl zámek Orlík vlastníkům zabaven a vrátil se jim až po revoluci. Momentálně ho ale neobývají, místo toho je možné zámek navštívit a kochat se jeho krásami. Pokud byste chtěli vidět i další panství Schwarzenbergů, nedaleko se nachází hrad Zvíkov či zámek Hluboká nedaleko Českých Budějovic.

Aktualizace 4.6.2022
Booking.com