Loreto - slavné poutní místo v Itálii

Loreto (Itálie)
Loreto (Itálie)

O Loretu musel někdy slyšet každý katolík či zájemce o sakrální architekturu. Zdejší gotická trojlodní bazilika vystavěná v patnáctém století (Chiesa della Casa Santa) zajímá davy turistů, dvanáctitisícové městečko navštíví každoročně více než tři miliony věřících – což je po Římu hned nejvíce v celé širé Itálii.

Loreto je jen 127 metrů nad hladinou moře

Nížina ve střední Itálii. Loreto ve výšce pouhých 127 metrů nad mořem, na pravém břehu řeky Musone, celých dvaadvacet kilometrů od správního střediska v Anconě. Hlavní památky Loreta jsou v každém ze čtyř koutů hlavního náměstí – je zde jezuitská kolej, Palazzo Comunale s uměleckými galeriemi v podání italských umělců (Lorento Lotto, Annibale Carracci) a sbírka Maiolica. Malé město je přímo zasvěceno křesťanství, jistě nepřekvapí, že partnerskými městy je třeba portugalská Fátima, Nazareth v Izraeli nebo francouzské Lourdes. Všude kolem města jsou, celkem symbolicky, rozprostřeny velké olivové háje. Křesťanský kalendář také slaví svátek Panny Marie Loretánské, který připadá na desátého prosince.

Stavba impozantní baziliky della Santa Casa začala v roce 1468, dokončena ale byla až v sedmnáctém století. Pracovali na ni nejlepší architekti své doby, mimo jiné Baccio Pontelli, Bramante nebo také například Andrea Sansovino. Velmi proslulý je také velký Apoštolský palác, stejně jako Fontana Maggiore z počátku sedmnáctého století (tedy doslova hlavní fontána), kde je několik zdobných bronzových plastik s katolickou tématikou v podání bratrů Jacomettiových. Oslavován je v těchto místech i papež Sixtus V., jeho památník pak pochází z konce šestnáctého století.

 TIP    Více fotografií si můžete prohlédnout v našem příspěvku "Fotogalerie z italského Loreta".

Poměrně nedaleko Loteta je San Benedetto del Tronto, italské město obklopené tisíci (ano, doslova) palem, kde je k vidění mimo jiné i nejvyšší a nejstarší palma Starého kontinentu.

Aktualizace 8.10.2021
Booking.com