Lagos – městečko na pobřeží Algarve

Lagos (Portugalsko)
Lagos (Portugalsko)

Léto je ještě daleko, ale proč už nepřemýšlet nad příští letní dovolenou? Češi, jak známo, nejraději míří k moři: více než milion z nás tradičně cestuje za plážovými radovánkami na jih Evropy. Favority jsou Chorvatsko, Řecko nebo třeba Itálie. Poněkud exotičtější dovolenou si vybíráme jen málokdy a počet těch, kteří se vydají třeba do Karibiku nebo jihovýchodní Asie je spíše zanedbatelný. Zkrátka – pokud jde o prázdninové aktivity, zůstáváme spíše konzervativnější. Ale nemusíme hned cestovat na jiné kontinenty, abychom poznali něco nového. I v oblíbeném Středomoří totiž existují lokality, jež turisté sice stále poněkud opomíjejí, ovšem mají rozhodně co nabídnout.

Takovým místem je například Portugalsko. Země s velice bohatou historií a překrásnou přírodou představuje zajímavou alternativu – najdete tu vše, co od ideální dovolené očekáváte, ale zároveň poznáte zemi, která se přece jen o něco liší. Za vidění rozhodně stojí metropole Lisabon, ale pokud máte v hledáčku spíše pláže a koupání v moři, pak zamiřte na jih. Zde leží patrně nejoblíbenější region celého Portugalska, Algarve.

Hlavním městem regionu je šedesátitisícové Faro, kde s mimo jiné nachází velké letiště. Právě to je důvod, proč zvolte ubytování raději o něco dále, ať vás neruší hluk přistávajících letadel. Možností je třeba Lagos. Město přímo na břehu Atlantického oceánu obývá zhruba dvacet tisíc obyvatel a pyšní se velice zajímavou historií, ve které figurují Féničané, Řekové, Římané, Kartaginci, Maurové a nakonec samotí Portugalci. I to je důvod, proč Lagos představuje jedno z oblíbených turistických center.

 TIP  Více fotografií z Lagosu najdete v naší fotogalerii.

V Lagosu je možno navštívit celá řada zajímavých kostelů a klášterů. K vidění je také obranná pevnost, tradiční trh nebo moderní přístav z devadesátých let. Vedle toho v Lagosu samozřejmě naleznete množství obchodů, hotelů i restaurací a město vám tak poskytne dostatečné zázemí. Až budete mít prozkoumané, zamiřte i do okolí: například nedaleká Albufeira je podobně malebná.

Booking.com