Jak si pochutnat v Řecku
Řecká kuchyně je v mnoha aspektech podobná turecké. Nabízí však více než nejčastěji známý gyros, který si však také nenechte ujít. Nevýhodou ochutnávání řecké kuchyně během dovolené jsou však v poslední době bohužel poněkud vysoké ceny, takže i my jsme často jako mnoho jiných vařili z vlastních zásob a nakupovaných potravin. Druhou nevýhodou je, že mnoho taveren otevírá na naše poměry až pozdě večer, třeba i až kolem osmé nebo i později. Přesto si však párkrát zajděte do nějaké příjemné taverny, ať trochu poznáte Řecko i z této stránky.
Řecká jídla
Kuchyně je bohatá zvláště na zeleninu, ryby a jiné plody moře. Naprosto všudypřítomné jsou olivy a olivový olej. Na stole je vždy servírován bagetový chleba, někdy pita (placka z nekynutého chlebového těsta).
Skvěle si pochutnáte na řeckém salátě (okurky, rajčata a olivy s ovčím sýrem feta zalité olivovým olejem a citronovou šťávou), někdy také označovaném jako selský. Saláty jsou velké a bohaté a společně a chlebem se můžete docela dobře najíst.
Typickým je známé „tzatziky“ (okurka, česnek, bílý jogurt). Patří do kategorie mezedes (předkrmů) a taverny většinou mívají na výběr pár druhů studených nebo teplých, např. smažené cukety nebo lilek. Z několika druhu mezdes se také docela dobře a zajímavě najíte. Většina Řeků jimi začíná před hlavním jídlem, nebo jako u nás polévkou (případně obojím).
Musaka je nejznámější tradiční řecké jídlo. Je tvořené zapečenými vrstvami brambor, mletého masa, lilku nebo cuket. Dále se dělají zapečené těstoviny, rajčata i papriky s různými ingrediencemi.
Skvělé jsou speciality připravované v tavernách na otevřeném ohni. Souvlaki je grilované maso se zeleninou na špejli. Gyros je okořeněné maso na otáčivé tyči, které se pozvolna kolem griluje a kousky masa se neustále odřezávají. Vyskytuje se jak v tavernách, tak v pouličních stáncích.
Mezinárodní fast-foodové řetězce dorazily samozřejmě i do Řecka, najdete je většinou jen ve velkých městech, ale mají tady silnou konkurenci v místních pouličních rychlobčerstvovnách. Tradiční gyros v pitě tady není snadné porazit.
Sladkosti jsou velmi oblíbené a jsou jako mnoho ostatních jídel podobné tureckým. Jsou velmi sladké, bohatě sypané cukrem a častou ingrediencí je med. Velmi častou pochoutkou je baklava, tenké těsto plněné oříšky a medem. Obsáhlá bývá i nabídka nanuků. Na sladkosti většinou musíte do galaktopolie nebo zacharoplastie, taverny jich většinou na jídelníčku moc nemají.
Nápoje v Řecku
Jedním z nejtypičtějších řeckých tradičních nápojů je ouzo (úžo), kterým nás někdy hostívali v kempech. Ouzo je neutrální gin z obilí dochucený anýzem. Charakteristická chuť pochází z anýzových rostlin. Podává se často s vodou. Smícháním se nápoj zabarví do bíla. My jsme příliš chuť tohoto tradičního řeckého aperitivu neocenili, chuť by se dala přirovnat k rozpuštěnému pendreku v alkoholu.
Zdejším specialitou je víno s příchutí pryskyřice Retsina, které nám však nijak neučarovalo. Klasické víno se v Řecku vyrábí také. Má dlouholetou tradici, ale světově nepatří k nejvyhlášenějším, ta nejlepší většinou pochází z ostrovů. Dalším lihovinovým nápojem je raki, pálenka z hroznového vína, typická hlavně pro Krétu. Vynikající je vyhlášená řecká Metaxa, které je k dostání všude.
Pivo se v Řecku vyrábí místní, nejoblíbenější jsou v licenci vyráběný Heineken či Amstel. Limonády, džusy a balená voda jsou k dostání všude, levnější jsou místní značky.
Typickým nápojem je pro Řeky káva, pozůstatek turecké nadvlády. Nevaří se většinou ale po tradičním tureckém způsobu v džezvě, spíš je to častěji u nás známá verze turecké kávy. Zvláště v létě je oblíbená studená káva s mlékem a cukrem, známá jako frappé.
Irena Hrušková | 11.5.2007
Aktuální počasí v destinaci
|
4,2°C
|
Předpověď počasí |