Chiavalon je špičkový olivový olej z Istrie

Výrobce špičkového olivového oleje Chiavalon na Istrii (Chorvatsko)
Výrobce špičkového olivového oleje Chiavalon na Istrii (Chorvatsko)

Slyšeli jste už někdy o značce Chiavalon? Totiž, abyste rozuměli, olivový olej se nestáčí jen v Řecku, Španělsku nebo Itálii. Olivy jsou dominantní plodinou v celé středomořské oblasti, nevyjímaje třeba oblast Istrie, patřící většinově Chorvatsku. Nízká nadmořská výška, středomořské podnebí a místo, kde se výborně daří vinné révě je přímo předurčeno i pro pěstování olivovníků. Plánujete už letní dovolenou a nevíte, kam vyrazit? Chorvatsko se přímo nabízí…

Malý poloostrov nabídne pár hezkých letovisek

Přes tři a půl tisíce kilometrů čtverečních, taková je rozloha Istrie jako celku. Zasahuje z malé části do Itálie nebo Slovinska, ale největší díl patří pod chorvatskou svrchovanost. Přístav jako je Terst zná určitě každý, líbilo se v něm i Jamesi Joycovi a zámek Miramare je kulturní památkou nesmírné hodnoty. Neméně významná je pak chorvatská Pula, nacházející se na nejjižnější části poloostrova. Najdete tu památky ještě z antických dob, jako je třeba římský amfiteátr. Město žije ve dne v noci, své letní sídlo tu měl i Tito. A ještě před pár generacemi zde žili prakticky jen Italové, kteří po konci druhé světové války a připojení města k Jugoslávii postupně odešli.

Istrie je samozřejmě proslulá i díky dalším krásným městům, jako je třeba maličké Rovinj, které už z dálky připomene rukopis benátských architektů, slovinský Koper, klíčový přístav malé slovanské země nebo také Pazin, kde je během roku podstatně chladněji než v jiných lokalitách a převládá tu spíše kontinentální klima.

A co olivy? Ty se pěstují v okolí městečka Vodnjan

Pokud si budete chtít prohlédnout závod, ve kterém se stáčí olivový olej značky Chiavalon, musíte se vydat do istrijského městečka Vodnjan, konkrétně do ulice Vladimira Nazora. Otevřeno je každý všední den mezi desátou ranní a šestou večer, v sobotu mezi desátou a druhou odpoledne, v neděli a ve svátek je zavřeno. A proč se tu vlastně olivám tolik daří? Olivové odrůdy jako Buža, Bianchera (resp. Bjelica), Carbonazza (Crnica) nebo Rosulja v této oblasti rostou už po staletí. Tajemství je ale v zásadě prosté…

Jde o jednu z nejsevernějších oblastí, kde se ještě olivy pěstují ve velkém. Nižší teploty než třeba na Krétě nebo v Andalusii znamenají kratší vegetační období. Tvorba oleje v plodech pak začíná později než v jiných zeměpisných šířkách. A výsledek? Vynikající extra panenský olivový olej s intenzivní chutí a vůní s podtóny různých bylinek. Takže ideální produkt, se kterým se dá úspěšně prorazit do celého světa. Lisování zastudena, skladování v nerezových nádobách při teplotě šestnáct stupňů Celsia, bez přístupu světla a kyslíku, to je recept, s nímž se už musí chtě nechtě uspět.

Majitel se věnuje olivovým hájům od přelomu tisíciletí

Zatímco rodina zakladatele společnosti Chiavalon pěstovala do roku 1997 jen padesát olivových stromků, v novém tisíciletí se rozjela výroba ve velkém. Pan Sandi Chiavalon dnes spravuje háj s více než sedmi tisíci olivovníky a sbírá ocenění kvality po celém světě. Olej si můžete koupit ve dvou různých variantách – 250 a 500 mililitrů. Ať už při návštěvě oblasti nebo také přes internetový obchod, kde jsou k mání i dárková balení s průřezem toho nejlepšího z výroby. Varianty Atilio, Ex Albis a Romano přijdou bratru na 160 chorvatských kun, což je při dnešních přepočtech zhruba pětistovka. Tisícikoruny za každý litr olivového oleje byste ale určitě neměli litovat. Už jen proto, že jde o jakost neporovnatelnou s nabídkou tuzemských supermarketů.

Booking.com