Štěpa ze světa 94 – Bastimentos, Boquete (Panama)
Praktické info
Misto: Boquete
Stat: PANAMA Trasa: ostrov Bastimentos, David, Boquete
Dopravni prostredek: bus
Adresa: Boquete
Cena: 5$ za luzko v pokoji pro tri, obyvak, kuchin, terasa k dispozici
Pamatky a zajimavosti: lze navstivit kavovou fabriku, kde se dozvite mnoho o kave o jejim prazen a tak kolem, nedaleko Boquete je take termalni jezirko kam se muzete nalozit a pak skocit do ledove reky :o))
Toz odjizdime z Bastimentos a na rozloucenou nam zas pekne prsi :o) Vzdy, kdyz jsem na jednom miste delsi dobu tak to ve me rve koukej se pohnout, koukej jet a tak to bylo i tady. Tesim se na nove misto a doufam ze v horach bude vzduch nabitej energii a skonci ty valive dny karibske. Zbytek dne jen travime v autobusech a v podvecer dorazime do mestecka Boquete, kde si najimame pokoj v jednom hostelu za 4$ za noc, decka kouri a popijeji a ja jsem to jako vzdy brzy zalomil :o)
01/02/06
Boquete je krasne horske mestecko, kde reka pekne zurci a ptaci vsech moznych barev preletuji sem tam. Je tu take jeden supermarket co je otevrenej 24 hodin, parada. Vcera jsme se jeste dozvedeli, ze lze zde pronajmout baracek a tak se o to dneska pokusime. Parada Stepanka se vratila se zpravou ze muzeme zahajit presun, baracek byl malej, utulnej a mel terasu hned u reky a tak si clovek mohl vychutnavat kaficko primo u brehu. Mame i kuchyni a tak navrhuji, ze uvarim gulas jelikoz v Izraeli takove dobroty nemaj, Stepanka to take nejedla a my s Elenem se na nej tesili jelikoz jej zname. Rano jeste bezim koupit maso a ingredience, hlavni je, ze jsem nasel kmin, toto koreni rozsirene vsude v Evrope je tu vylozene nedostatkove zbozi. Pripravil jsem si maso a pak hned vyrazime na prochazku po okoli. Cesta nas zavedla az na kavovou farmu Ruiz, kde si nejdrive v mistni kavarne davame kaficko a pak se rozhodujem pro exkurzi.
To vam byla prca, dostaly jsme cepice, plaste a pak jsme si jako doktori sedli k jednomu baru, kde nam mistni zamestnanec vysvetloval trideni kavy, prazeni, testovani, jaka kava je podradna a ktera nejlepsi, proste same zajimavosti. Dozvedel jsme se, ze instantni kava se dela z kavovych zrn, ktere plavou na povrchu pred fermentaci, tyto zrna jsou cervive, ale na druhou stranku asi bude instantni kava plna proteinu :o) Evropske prazeni je jemne, citite chut na rtech, ale po dousku skoro zadna horkost, za to francouzske prazeni je po dousku pekne horke. Dobra stredni kava asi o obsahu 1 dcl se dela z 48 zrn, silna se dela ze 100 zrn kafe, zajimava informace aspon pro me. Asi 90 % kafe jde na export ve forme gold kafe coz je zelene zlate neprazene zrno, ktere se prazi az u zakaznika.
Zajimal jsem se i o to zda lze zaslat i domu a pak si jej doma uprazit, tak i to je mozne. Na rozloucenopu dostavame kazdy 2 sacky kafe a jutovou tasku ve forme exportniho pytle pro kafe. Opravdu nas to potesilo. Cestou zpet do mestecka rozvijime ruzne hypotezy o kave a jeji chuti, ktere kavarny jsou nejlepsi a tak cesta zpet ubehla rychle.
Jak jsme prisli domu tak se vrham do delani gulase jelikoz vim, ze me to zabere kolem tri hodin, jelikoz musim varit ve dvou hrncich. Decka mezitim sedi na terase a Elen si sel pro zasobu piva a samozrejme nezapomel koupit lakev rumu na vecer :o)
O ho hooo gulasek je hotov, vune je skvela a chut jak by smet. Elen si jen pobrukuje a Cherry stlaskala 3 plne talire, na to ze je Stepanka vegetarianka tak si dala take peknou porci :o) Mel jsem proste strasnou radost jak kazdemu chutnalo. Vecer se jeste tuzim novou techniku na naramky a pak jdu chrnet zatim co decka se sla poohlednout po nejake diskotece.
_______________________________________________________________
Tento příspěvek je součástí cestopisu, který dokumentuje mojí tříletou cestu kolem světa. Na úvodní článek cestopisného seriálu se dostanete kliknutím na "Stěpa ze světa aneb CESTA KOLEM SVĚTA".
Štěpán Javorčák | 10.8.2006
Aktuální počasí v destinaci
|
24,2°C
|
Předpověď počasí |