Thajsko – Praktické informace

Trh na vodě v Bangkoku (Thajsko)
Trh na vodě v Bangkoku (Thajsko)

Nejvíce praktických informací, hlavně co se týče cen, ubytování a dopravy, najdete na www.itisnet.com (s tím co je tam se v podstatě dá vystačit, i když už nebudete mít nic jiného). Dále se mrkněte na www.lonelyplanet.com a jeho diskusní fórum – pro Thajsko je tam celá samostatná sekce.

Z tištěných průvodců je určitě praktický Lonely Planet „Thailand“ (anglicky, my měli z roku 1999), ale vcelku přijatelný je i český překlad Rough Guide „Thajsko“ (2000, druhé vydání vyšlo 2004). Český překlad LP Thajsko vyšel roku 2004.

Pro Thajsko jsou ještě k dostání speciální samostatné anglické LP průvodce „Chiang Mai and Nother Thailand“, „Thailand’s Islands & Beaches“ a „Bangkok„.

Pokud jedete víc zemí JV Asie, tak je řešením LP „South-East Asia on shoestring“ (2001, anglicky), ale množství užitečných informací o jednotlivých zemích je tam samozřejmě vzhledem k rozsahu limitované. V roce 2003 vyšel český překlad tohoto průvodce rozdělený na dvě části: Jihovýchodní Asie pevnina a ostrovy (aktuální k 2001). V 2006 vyšlo nové vydání průvodce RG Jihovýchodní Asie (zahrnuje Kambodžu, Hongkong, Laos, Filipíny, Singapur, Thajsko, Vietnam).

Vízum

Vízum do Thajska je nejlépe vyřídit předem v Praze včetně potřebného počtu vstupů. Informace na www.mfa.go.th/web/12.php.

Velvyslanectví Thajského království v ČR: Romaina Rollanda 3, Praha 6 – Bubeneč 160 00, tel: 220 571 435, 220 571 439, 220 570 055, otevřeno 08:30-12:30 13:30-16:30. Cena víza 700 Kč za 1 vstup (600 Kč do r.2003), maximálně 5 vstupů. Pas, formulář, 1x foto, vystavení je do 2 dnů. Vízum je na 2 měsíce pobytu. Vízum je platné ode dne vydání 3 měsíce, event. někdy u vícevstupových až na 6 měsíců.

POZOR změna !! Podle nových pravidel od 1.10.2006 je povolená doba pobytu max. 30 dnů. I v případě že je vízum vydáno ambasádou na dobu delší, při vstupu imigrační úředník udělí 30 dnů. A co je napsáno ve vstupním razítku to platí. Prodloužení je možno žádat na Imigračním úřadě v Bangkoku za 1900B. Jak je to přesně v případě vícevstupových víz vyřízených předem ještě nemáme v praxi od cestovatelů potvrzeno. Ceny na Imigračním úřadě BKK: prodloužení víza 1900B, re-entry 2000B, tranzitní vízum 800B, turistické vízum 1000B.

Vízum lze před uplynutím doby platnosti za poplatek prodloužit nejprve o 30 dnů, pak o 14 a potřetí o 7 dnů na Imigračním úřade v Bangkoku (Soi Suan Plu, off Sathorn Rd). Lze tady také dokoupit vstupy nebo „re-entry permit“. (v r. 2003 poplatek za prodloužení víza stoupl z 500B na 1900B). Pozor – vyskytly se případy falešných vízových razítek (nezanesených v imigrační databázi) při vyřizování re-entry nebo prodloužení přes cestovní agentury (zvl. na jihu), raději si vše vyřizujte na úřadech osobně

, ať nejste při odjezdu obviněni z neoprávněného vstupu do země i z příslušnými nepříjemnými důsledky. Falzifikáty nemusí celníci zjistit při vstupu do země, ale až při odjezdu.

Komentáře
Booking.com
Aktuální počasí v destinaci
Mapa oblasti
Sponzoři článku

Chcete mít na tomto místě svůj inzerát? Staňte se sponzorem našeho článku! U tohoto článku si můžete na 1 rok zakoupit umístění vašeho vlastního odkazu. Vložit inzerát.

Nejnovější článek
Kam dále?
Reklama