Jaké jídlo je nejoblíbenější v Singapuru?
Pokud je to u nás svíčková, co je to v Singapuru? Čím to, že v Singapuru nemají žádné typické a národní jídlo?
Jedná se o otázku, po které tají ledy. V Singapuru však na ni těžko, kdo bude hledat odpověď, a tak se v některých případech může vytvořit ještě silnější společenský led plný ticha. Zatímco Češi budou sázet jedno jídlo za druhým na otázku, jaké je národní jídlo naší drahé České Republiky, a to od svíčkové až po Honzovi buchty, místní v jedné z britských bývalých koloniích si budou lámat své hlavy. Proč? Odpověď je v zásadě jednoslovná. Může za to multikulturalismus.
Singapur, který se rozkládá na 42 kilometrech od východu na západ a 23 kilometrech od severu k jihu, je malý, ale hustě obydleným městským státem s multikulturní společností, nacházející se na úplném kraji malajského poloostrova v jihovýchodní Asii. Nejedná se ani o poloviční vzdálenosti od Brna do Prahy, avšak, co se do populace týče, tak v roce 2021 zde žilo přibližně 5,45 mil. obyvatel, což je naopak jako půl naší celé republiky.
Singapurská společnost je rozdělena do hlavních čtyř skupiny, podle rubriky CMIO. Jedná se o Číňany, Malajce, Indy a ostatní. V kategorii „Ostatní” jsou etnické skupiny, jako jsou např. Eurasijci, což jsou lidé smíšeného evropského a asijského původu, které vzešly primárně z portugalských a malajských smíšených sňatků, jejichž potomci pokračovali ve sňatcích s migranty jiných asijských a evropských etnik. Singapur díky své koloniální minulosti však byl ovlivněn nejen Portugalci. Nejvíce znatelným národem byli Britové, kteří měli ostrov v državě od roku 1819 do počátku okupace japonské, tedy až do roku 1942. Avšak nejen oni, v Singapuru nalezneme vliv kultury italské, nizozemské, taktéž i irské. Singapur je také jednou z nábožensky nejrozmanitějších společností na světě – samotná nezisková Mezináboženská organizace v Singapuru oficiálně uznává deset různých náboženství, která jsou v zemi přítomná.
To, co právě multikulturalismus potvrzuje je fakt, že místní jen těžko nacházejí, jaké jídlo by bylo tím národní, typicky singapurským. Pojďme se však i přesto podívat na již tradiční zvyky místní kuchyně, které si lidé ze Singapuru převzali za vlastní, ale jsou spjaté právě s příchodem oněch výše zmíněných národností.
Kaya Toast a vajíčko na měkko
Nepřipadá Vám singapurská tradiční snídaně povědomá? Byla sice do země přivezena čínskými námořníky, avšak ti zvyk vařeného vejce s toastem a kávou odpozorovali od Britů. Avšak i toto jídlo se pomalu asimilovalo kultuře místní. Tenké, dobře opečené plátky chleba jsou potřeny tzv. Kaya neboli kokosovým džemem a navrch nechybí plátek másla. To pak podáváme spolu se dvěma naměkko vařenými vejci, které jsou lehce pokapané sójovou omáčkou a pepřem. Každý si tuto snídani užívá po svém. Zatímco někteří namáčejí toasty do kávy, jiní je namáčejí do tekuté vaječné směsi. A pokrm se neobejde bez autentického singapurského Kopi, tedy kávy. Zrnka jsou pražené na másle při vysoké teplotě, výsledný nálev je silný, často slazený kondenzovaným mlékem.
Nasi Lemak
Zkuste se zeptat internetu na národní jídlo Malajsie. Nemálo zdrojů vám vykreslí právě tento pokrm, typický pro svou rýži vařenou v kokosovém mléce. Místní v Singapuru vám ve většině případů odvětí, že je sice Nasi Lemak původně malajský, ale takový jako ho připravují právě oni v Malajsii jen těžko, kdo najde. Dokonce s některými Malajci vedeme slovní válku o tom, koho Nasi Lemak je lepší…”, slova jednoho z mých singapurských přátel na téma tohoto pokrmu. Jedná se vlastně o docela jednoduchý pokrm. Jak už bylo výše zmíněno, rýže vařená s kokosovým mlékem, často podávaná se smaženou rybou nebo kuřecím masem, vejci, ančovičkami a chilli sambal. Sambal je důležitou součástí tohoto pokrmu, jedná se o chilli pastu, vyrobenou smícháním chilli, pastou z krevet, česneku a dalších autentických koření. Neexistuje člověka, který by v jihovýchodní Asii nemiloval právě Sambal.
Hainanské Kuře
Tento osobitý pokrm je převzat od raných čínských přistěhovalců, a způsob vaření se vrací ke svým původním hainanským, tedy jiho-čínským kořenům. V Singapuru je jídlo natolik oblíbené, že se najdou jedinci, kteří právě Hainanské Kuře považují za místní pokrm číslo jedna. Příprava je opět v podstatě jednoduchou záležitostí. Aromatická rýže vařená v kuřecím vývaru podávaná s dušeným kuřecím masem a česnekovou-pálivou omáčkou. Některé restaurace k pokrmu přidávají ještě blanšírovanou zeleninu, vařené vejce či kuřecí vnitřnosti. V Singapuru se dnes nachází osm takových podniků, které se pyšní právě svou hainanskou rýží, a patří jim čestné místo na seznamu Michelin.
Roti Prata
Kdo z nás někdy v jedné z indických restaurací nevyslovil „oboje", tedy rýži i tzv. chléb Naan zároveň, pokud si objednával tradiční Tikka Masala či Kuřecí Kormu. Roti Prata je taktéž indických chlebem, připomínají právě ten, který známe z indických podniků u nás. Byl do Singapuru přivezen indickými přistěhovalci, a rychle se stal jedním z nejoblíbenějších pokrmů místních. Není zcela jasné, zda je Roti Prata typickou snídaní, obědem, večeří, nebo se jedná o jeden z pochutin. Tento pokrm se dá jíst kdykoliv během dne. Typicky se podává s rybím či skopovým kari, tedy v Singapuru je běžná slaná kombinace, naopak Thajci ji zase spíše budou vyhledávat ve sladké podobě. A pozor, s příborem na Roti Prata nechoďte, jí se jedině rukama!
Pokud se chystáte do Singapuru, určitě Vás co se místní kuchyně nezklame. A to i tak, že pokud nejste příznivcem asijského jiho-východního jídla, není zde složité najít pokrmy známé z našich lokálních končin. Singapur je jednoduše jeden takový celý svět na 700 km čtverečních, který stojí za to k navštívení.
Žaneta Fikarová | 3.10.2023
Aktuální počasí v destinaci
|
27,3°C
|
Předpověď počasí |