Thajci jako národ mlsných jazýčků? Jaký thajský dezert je pro místní ten nejoblíbenější?
Tak jako většina asijských států jsou i Thajci národem, kde se jídlo řadí na přední příčky priorit každodenního života. Při běžném, všedním rozhovoru s místními často dostanete otázku, zda už jste jedli či nejste náhodou hladoví. Thajci milují čas trávený v restauraci společně se svou rodinou či přáteli. Jejich pravidelnou po-pracovní aktivitou jsou návštěvy tržnic, kde nakupující všemožné delikatesy rozmanitých chutí. Na pláž si s sebou neberou plavky nebo lehátka na opalování, ale mají připravený plný piknikový koš. Tak, aby si mohli užívat odpolední svačinky za přítomnosti malebného výhledu na pobřeží. Národ milující jídlo pálivé, ale také národ, který je věrným fanouškem sladkých desertů.
Dovolte mi, Vás čtenáře, v tomto článku s sebou vzít na jeden z místních trhů, jenž se nachází okraji hlavního města Bangkoku, abychom spolu nakoukli pod pokličku pěti takových thajských sladkých jídel. “Máme tolik různých desertů, těžko Ti představit pouhých pět…”, odpovídá mi na mou prosbu o doporučení pěti tipů můj thajský průvodce v oblasti Minburi (východo-severní část Bangkoku). Avšak nakonec se mu podařilo vybrat pět takových, které podle jeho slov jsou oblíbenými nejen mezi cizinci, jež přijíždějí do tropického Thajska na dovolenou, ale i mezi Thajci samotnými.
-
Mango s kokosovou lepkavou rýží (khao niao mamuang)
Ingredience: rýže, mango, kokosové mléko, cukr, rýžová mouka, sůl
Rýže připravovaná v kokosovém mléce a servírovaná se zralým a sladkým mangem je dezertem číslo jedna víceméně v každé místní restauraci. Na trhu také nikdy nebude chybět alespoň jeden stánek, který by nebyl ověšen plastovými replikami manga, aby přilákal milovníky tohoto thajského pokrmu. Rýže, která se využívá pro jeho přípravu je původně ze severního Thajska a liší se od ostatních druhů tím, že má vysoký obsah škrobu. Abyste si i doma připravili takovou lepkavou rýži, je třeba znát speciální postup. Thajci rýži nejprve na čtyři hodiny namočí do vody, poté přendají do bambusových košů a vaří ji nad parou do co nejlepivějšího stavu. Tento dezert propojuje tři ingredience, které jsou hlavní součástí thajské kuchyně, tj. rýže, kokosové mléko a mango.
Recenze mého thajského průvodce: “Já vlastně nejsem fanouškem lepkavé rýže s mangem, je to na mě příliš sladký pokrm. Ale je třeba souhlasit, že kombinace kokosového mléka a manga je jednoduše boží záležitostí…”
-
Thajská palačinka Roti (roti)
Ingredience: vejce, kondenzované mléko, pšeničná mouka, máslo, olej, voda, sůl + náplň podle chutě
Dezert, který byl před mnoha lety místnímu obyvatelstvu představen indickými přistěhovalci, se obvykle konzumuje jako večerní či pozdně-odpolední svačina. Stánky, kde se thajská palačinka připravuje naleznete na každém rohu. Výroba Roti je pro mnohé až uměleckým zázrakem. Proto neváhejte, pokud si v Thajsku tento pokrm objednáte, koukat prodejci pod ruce, jakým způsobem ho připravuje. Od samotného válení těsta, pozvolného smažení na másle, až po samotné dokončení dezertu náplní, kterou si sami vyberete. Nejběžnější je kombinace banánu, kondenzovaného mléka a čokolády. Roti se však plní i mangem, arašídovým máslem, ananasem, oříšky kešu, popřípadě v podobě slané varianty se sýrem.
Recenze mého thajského průvodce: “Moje jednička! Ale nesmí se to přehánět se sladkou náplní. Miluji Roti s banánem, ale většinou řeknu stánkaři, aby ubral cukru a kondenzovaného mléka.”
-
Smažený banán v těstíčku (kluai thot)
Ingredience: banány, rýžová mouka, tapioková mouka, jedlá soda, kokos, sezam, sůl, olej
Tyto sladké a křupavé banány najdete na každém místním trhu. V těstíčku z rýžové a tapiokové mouky se nejčastěji obaluje druh banánu, který je v Thajsku známý jako kluay nam wa, v zahraničí pojmenovaný jako Thajský banán. Mimo svačiny, dezertu nebo předkrmu si pojídáním Kluai Thot můžete bezpečně krátit čekání v dopravní zácpě. Často v dopravní špičce při čekání u semaforu uvidíte chodce, který v ruce drží nějaký produkt, který se snaží prodat netrpělivým řidičům. Pokud zahlédnete někoho takového, jenž v ruce drží bílé papírové sáčky, máte štěstí, protože jste narazili na prodejce právě smaženého banánu v těstíčku.
Recenze mého thajského průvodce: “Speciální a tradiční dezert, který najdete doslova na každém rohu v Thajsku. A vlastně se každý stánek liší tím, jak smažené banány připravuje. Každý hledá jedinečný recept na těsto, ve kterém banán bude smažit. Já jako milovník banánů jsem absolutním fanouškem tohoto dezertu…”
-
Sladké pozlacené mini-vaječné žloutky (thong yip vs. thong yod foi thong)
Ingredience: kachní vejce, rýžová mouka, voda, cukr
Pokud nějaký pokrm vytváří z thajského trhu ještě o něco barevnější místo, než již je, tak to bude určitě dezert zvaný Thong Yip. Tyto mini-vaječné žloutky mají co dočinění s buddhistickou symbolikou, protože se často připravují právě na slavnosti spojené s touto věro-naukou. Ale najdete je i třeba jako součást menu na svatbách. Zlatavá barva (Thong) je symbolem hojnosti a Thajci věří, že pokud si budou pochutnávat na tomto dezertu s portugalskými kořeny, budou mít do příštích dnů více štěstí a prosperity. Na trhu můžete mimo Thong Yip narazit ještě na Thong Yod nebo na Foi Thong. Rozdílem je jednoduše jejich tvar. Thong Yip jsou ve výsledku kytičky, Thong Yod kuličky a For Thong se vyrábí jako zlatavé provázky.
Recenze mého thajského průvodce: “Velmi tradiční dezert naší kuchyně, připravovaný od dávných dob. Asi i právě kvůli této tradici je to tak vyhledávaným pokrmem. My Thajci Thong Yip milujeme hlavně pro svou sladkost ve spojení se šťavnatostí. Dezert, který je už tak plný cukru, je obalen v dalším sladkém sirupu. Takže nic pro mě. Ale když mě někdo na tento dezert pozve, nepohrdnu, sním ho a poděkuji…”
-
Grilovaná lepkavá rýže (khao niao bing)
Ingredience: rýže, kokosové mléko, cukr, sůl + náplň podle chuti
Doslova na každém ranním trhu najdete stánek, jehož prodejce bude mít před sebou malý uhlíkový gril, na kterém bude připravovat poněkud tajuplný pokrm zabalený v bambusovém či banánovém listu. V některých případech se uvnitř bude nacházet grilovaná ryba nebo kari rybí koláček, avšak mnohem častěji se uvnitř těchto listů bude schovávat dezert zvaný khao niaow bing. Malé válečky nebo pyramidy jsou grilovanou lepkavou rýží, která byla na mírném ohni vařená v kokosovém mléce a později smíchána s náplní banánu, tara (kolokázie jedlá, v Asii velmi oblíbená plodina podobná bramboru), sladkých fazolí nebo kokosu. Rýže se poté zabalí do listů a opéká na grilu. Na povrchu s křupavou krustou, teplý a mazlavý uvnitř, se ne pro jednoho Thajce stal oblíbenou snídaní. Ne na jednom trhu tak jako první bývá vyprodaný právě na grilu připravovaný khao niaow bing.
TIP O asijském jídle si můžete přečíst i v dalším našem článku "O česko-taiwanské kuchyni, aneb kdo všechno je milovníkem ku-řízků a knedlíků?"
Recenze mého thajského průvodce: “Má běžná snídaně. Brzy ráno na trh pro pár rýžových pyramid s náplní taro. Kombinace teplem upravené taro náplně s grilovanou rýží je skvělá…”
Z trhu z oblasti Minburi v Bangkoku odcházím jako od babičky, která mi místo mých objednaných třech knedlíků nandala na talíř dalších pět. Tak to na thajském trhu bývá. Těžko odoláte takové kulinářské rozmanitosti, jež thajský lokální trh nabízí.
Mnohokráte díky svému průvodci za další příjemné nahlédnutí pod pokličku země pálivého jídla a buddhistické nauky. เดซี่, ขอบคุณ!
Žaneta Fikarová | 6.9.2022
Aktuální počasí v destinaci
|
27,3°C
|
Předpověď počasí |