Parma se stopami historie a nejslavnějšího italského sýru parmezán
Většinu lidí, pokud se řekne Parma, tak napadne obvykle parmská šunka (prosciutto crudo di Parma) a parmezán, jeden z nejslavnějších sýrů Itálie. Právě zde se tento sýr, originálním názvem Parmiggiano Reggiano, zrodil. Toto město v provincii Emilia-Romagna však skýtá mnohem více než tento sýr. Leží mezi velkoměsty Bologna a Milán, avšak Parma s přibližně 180000 obyvateli není žádným malým městečkem. Fotbaloví fanoušci ví, že je město domovem slavného klubu FC Parma. Fotbal je v Itálii velmi oblíbený sport, aktivně i pasivně. Jižně od Parmy můžeme navštívit ligurský národní park Cinque Terre a centrum Ligurie město Janov (Genova) a La Spezia.
Parma je rozdělena řekou se stejným názvem na dvě části. Ve městě se nachází tři velké parky – Parco Ducale, Parco Ferrari a Parco Cittadella, zelené plíce města. Historie města se začala psát již v době Etrusků, odkud patrně pochází také název města – v etruštině znamenalo „kruh“. Dodnes má Parma poměrně pravidelný kruhový půdorys. Nachází se zde také jedna z nejstarších univerzit na světě Università degli studi di Parma. V roce 183 př. n. l. byla zde založena římská osada, zničená později v roce 44 př. n. l. Parma si přišla dějinami antiky, středověku, napoleonských válek i dob fašismu, kterých nebylo toto město ušetřeno. Na druhé straně, vzniklo zde mnoho církevních i civilních památek.
Ve městě se nachází spousta paláců, dómů i muzeí z různých historických období. Za návštěvu stojí také Teatro Reggio (Královské divadlo), vystavěné v letech 1821–1829 a plní funkci městského domu opery. Dům je velmi úzce spojen s Giuseppem Verdim. Odkaz tohoto skladatele lze nalézt v Parmě takřka na každém kroku. Národní galerii najdeme v Palazzo Pilotta.
Vraťme se k šunce a parmezánu. Tyto dvě delikatesy Itálie patří k Parmě asi jako Hradčany k Praze. Typická šunka prosciutto crudo a Parmiggiano Reggiano jsou po staletí vyráběny tradiční recepturou. Parmezán pochází již z 12. století a šunka byla známa již od dob antického Říma. Obě speciality nesou právem regionální ochrannou známku. Pouze šunka a parmezán z Parmy mohou tuto značku používat. Parmezán, vynikajicí tvrdý sýr s typickou zrnitou strukturou a lehce trpkou chutí je výborný k téměř všem italským jídlům, zejména k těstovinám, pestu, omáčce sugo, masu, atd. Vyrábí se z čerstvého kravského mléka a výsledný sýr je ve formě bochníků a vyžaduje dlouhou dobu zrání, která je až 4 roky. Před zráním se po celém obvodu bochníku vypálí nápis Parmiggiano Reggiano s datem výroby. Dle této doby zrání se rozlišují 4 varianty – giovane (14 měs.), vecchio, stravecchio, stravecchione (až 48 měs.). Principem výroby parmské šunky je konzervace kvalitní vepřové kýty v soli. Název prosciutto znamená zbavení masa vody, šunka je opravdu suchá. Následně se potírá směsí koření a solí a proces se opakuje. Asi není třeba připomínat, co v Parmě ochutnat – typické italské pokrmy zejména z těstovin se šunkou a parmezánem. Pestrost kuchyně Itálie tkví v rozmanitosti sýrů, bylinek a všeho čerstvého.
Parma, město bohaté na historii a kulinářské delikatesy. Leží na spojnici velkoměst a kousek je to také do Ligurie či k jezeru Lago di Garda a není problém navštívit i vzdálenější cíle, třeba delfinárium v Riccione či do Florencie (Firenze), metropole Toskánska a kolébkou renesance. Z Parmy si odnesete zážitky plné historie, kultury a poznáte jednu z nejstarších univerzit světa. A především nezapomeňte na šunku a parmezán! Můžete si sednout do zahradní restaurace a u výborného jídla s místními specialitami a vínem se kochat rušným životem města s odkazem antiky a hudby skladatele Verdiho.
Marek Kos | 24.3.2015
Aktuální počasí v destinaci
|
5,5°C
|
Předpověď počasí |