Současnost ostrova Madeira

Drsné skalnaté pobřeží (ostrov Madeira - Portugalsko)
Drsné skalnaté pobřeží (ostrov Madeira - Portugalsko)

Pro cestu na Madeiru budete potřebovat jen občanský průkaz (a samozřejmě letenku, jinak než letecky byste se na tento malebný ostrov jen horko těžko dostávali), Česká republika i Portugalsko, pod nějž Madeira i přes určitou míru autonomie politicky spadá, jsou členové Evropské unie. Na Madeiře žije čtvrt milionu stálých obyvatel, ostrov prosperuje i díky tamním bohatým imigrantům. Dalšími předpoklady místního rozvoje jsou i velké investice z kasy Evropské unie, tamní „jarní“ klima, čistá příroda a krásná fauna i flóra. Investovalo se nejen do golfových hřišť, ale i do husté sítě hotelových zařízení a prvotřídních restaurací, což rozhodně v dnešní době nese své ovoce.

Výletní loď ve Funchalu (ostrov Madeira - Portugalsko)

Ne všichni obyvatelé ostrova jsou ale rentiéři na zámořském výměnku, každý pátý Madeiřan se živí zemědělstvím. Na místních terasovitých políčcích (ano, nejsou tu zrovna špičkové podmínky pro nějaké velké plantáže) rostou hlavně banány a vinná réva. Banány ale rozhodně ochutnáte jen zde, k nám se nedovážejí, protože nesplňují všechny požadované směrnice EU, které má toto ovoce ze zákona mít. Infrastruktura Madeiry je na solidní úrovni, je tu velmi hustá síť silnic a ostrov je samozřejmě plně elektrifikován. Je tu ale jedno malé negativum – jsou totiž nesmírně klikaté a nebývá tedy tak úplně snadné si jimi proklestit cestu.

Banánová plantáž (ostrov Madeira - Portugalsko)

Ceny potravin jsou tu dosti podobné jako u nás, totéž můžeme říct i o otvírací době supermarketů. Pokud tedy nemáte plnou penzi, rozhodně nebude problém nakoupit nějaké dobré jídlo i v místních obchodech. A samozřejmostí je v případě potřeby i rychlé občerstvení – nejčastěji samozřejmě v metropoli Funchalu. A co se tu vlastně jí? Je to podobné jako v pevninském Portugalsku či třeba ve Španělsku, rajčatová polévka, nekvašený chléb s česnekem, ryby a mořské plody – krevety, hlemýždi a další. Nejčastěji bývá na talíři místní druh úhoře – espada – s jemným bílým masem. Zapomenout nesmíme ani na banány a místní lahodné víno.

Booking.com