Jak si pochutnat v Turecku
Jedním z příjemných aspektů cestování Tureckem je jeho skvělá kuchyně. Návštěva této země se může lehce změnit v labužnické hody, chutnalo nám tady fakt skvěle. Nezůstávejte rozhodně ale jen na klasickém kebabu a okuste vše co vám Turecko nabízí.
Najdete tady mnoho různých typů restaurací. Lokanta většinou nabízí výběr z již hotových jídel, vystavených na ohřívaných podnosech. Restoran je podobný klasické restauraci, různé druhy jídel nabízí kebab salonu nebo köfte salonu. V trochu lepších restauracích bývá k dispozici i první patro, kam bývají usazovány ženy a rodiny s dětmi. Mnoho levnějších podniků nemá jídelní lístek, ale rádi vás nechají nahlídnout do kuchyně a vybrat si. Pouliční stánky s občerstvením se většinou jmenují büfe, ale poznáte je celkem snadno.
Turecká jídla
Základem turecké kuchyně je kebab. Podává se v různých variantách všude. Jako „fastfood“ se na ulici se servíruje se zeleninou a dalšími přísadami do bulky nebo placky (dürüm). Pro mnohé může být překvapením, že v restauraci se kebab podává s rýží (pirinç) či jinou přílohou. Kebab je buď kuřecí nebo skopový. Na vepřové zapomeňte, to se v Turecku jakožto muslimské zemi nejí.
Šiškebab jsou válečky z mletého masa na špejli, usmažené nebo opečené na ohni. V mnoha restorantech dělají skvěle maso se zeleninou na grilu. Kousky masa s grilovaným rajčetem nebo paprikou jsou skvělou volbou. V malých podnicích se prodávají grilovaná kuřata (piliç). Jednou zajímavou specialitou bylo maso pečené se zeleninou v hliněné nádobě, která se před jídlem musela rozbít kladívkem.
Pide je turecká pizza. Je to dobré a vcelku levné jídlo. Připravuje se v různých variantách, se sýrem, zeleninou nebo kousky masa. Další specialitou, kterou vyzkoušejte je gözleme.
Na stole je vždy servírován bagetový chleba (ekmek) nebo ještě lépe vynikající placky. Z džbánku na stole si můžete nalít vodu a nebojte, pokud vypadá místo, kam jste přišli alespoň trochu slušně, můžete ji bez obav pít. K místnímu zvyku patří, že vám při odchodu z restaurace budou chtít postříkat ruce osvěžovacím smradíkem.
V pobřežních oblastech připravují skvělé ryby (balik), které si často můžete přímo vybrat na pultech vyložených ledem. Vyhněte se však raději rybám prodávaným ve stáncích na březích Bosporu v Istanbulu. Znečištěný Bospor není příliš zdravým prostředím a můžete si připravit střevní potíže. Na pobřeží také narazíte na mušle v různých úpravách.
Nedílnou součástí zdejšího jídelníčku jsou polévky (çorbasi). Kromě polévek jsou Turci specialisty na přehršel různých předkrmů tzv. meze. Určitě si zkuste ochutnat třeba sýrem zapékané žampiony, nebo některý ze zeleninových salátů.
Salátů nebývá nijak přemrštěný výběr, ale bývají v nabídce všude. Nejčastěji je to míchaný zeleninový salát z okurek, rajčat a papriky. Zalévá se různými dresinky, např. citronovým. Podávané porce hlavního jídla jsou spíš menší, než jsme zvyklí u nás, takže předkrmy a saláty vám žaludek doplní. Na závěr můžete ještě dát ovocný salát, nejčastěji z melounu, broskví apod. Pokud ještě nemáte dost budete mít na výběr z nabídky sladkých dezertů.
V centru Istanbulu si určitě dejte kukuřici (misir) od některého z mnoha pojízdných prodavačů. Dělají ji buď vařenou nebo opékanou na ohni.
Turecké nápoje
Nejobvyklejším nápojem je čaj (çay), pije se pořád a všude. Je to tmavý černý čaj turecké provenience na černomořském pobřeží. Podává se v typických malých skleničkách a hodně se sladí. Frajeři mohou zkusit pít čaj jako někteří Turci – tedy kostku cukru v zubech. Po celém Turecku, po ulicích všech měst, neustále proudí chlapíci s kulatými na ruce zavěšenými táci, na kterých roznášejí čaj. Rozšířený je také jablečný čaj, což je většinou rozpuštěný instantní koncentrát prodávaný všude v obchůdcích.
Turecká káva jak ji říkáme u nás se v Turecku takto nedělá. Vaří se po arabském způsobu v džezvě a servíruje se hodně slazená. Pokud nechcete osladit, pořádně upozorněte obsluhu předem.
Turci si ke všemi dávají místní jogurtový nápoj ayran. Je to něco jako slabě solený zředěný bílý jogurt. Vypadá to pro nás možná trochu divně, jak do sebe vždy chlapi namísto piva kopnou kelímek jogurtu, ale v horku je to osvěžující.
Pivo (bira) je poměrně drahé a je k dostání ve speciálních obchodech, nejrozšířenější (a také nejlepší) jsou domácí značky Efes a Tuborg. Balená voda (suyu) a plechovky coca-coly nebo fanty apod. jsou k dostání všude.
Kromě piva nenajdete v obchůdcích mnoho jiného alkoholu. V Turecku se však vyrábí také velmi kvalitní víno (şarap). Země je dokonce jedním z největších producentů vinné révy, z většiny se však vyrábí rozinky.
Turecká snídaně
Ve většině hotýlků a guest-housů bude v ceně pokoje i turecká snídaně (kahvalti). Většinou je všude stejná: bagetový chleba nebo placky, velmi dobrý sýr, vajíčko, olivy, pár plátků okurky a rajčat. Nezbytnou součástí je med, případně džem. A samozřejmě čaj.
Pokud nemáte snídani v hotelu, můžete vyzkoušet dát si po ránu nějaké místní pečivo. Dělá se spousta druhů sladkých koláčů, většinou plněných tvarohem, čokoládou nebo jablky.
Turecké sladkosti
Turci milují sladkosti a sladkých dezertů mají nepřeberně. V cukrárnách (pastane) vám budou z té záplavy efektních koláčů, dortů a zákusků jít oči kolem. Typickým zákuskem je baklava, sladký dezert z ořechů a medu.
Dále můžete vyzkoušet rýžový pudink (sütlaç), který se dělá i ožehnutý pečený v hliněné misce. Nejznámější cukrovinkou je lokum. Výborná je i zdejší šlehaná hutná zmrzlina (dondurma). Je moc dobrá a jiná než se dělá u nás.
Domů si odvezte kromě kulinářských zážitků také něco z tureckého koření. Raději než na turistických trzích jako Velký bazar nebo Egyptský bazar v Istanbulu, nakupujte na místních tržištích menších měst. Tím nejlepším kořením, které jsme snad kdy z cest dovezli, bylo nepojmenovatelné červené koření z bazaru v Sanliurfě.
Ceny a další užitečné informace najdete v článku Turecko – Praktické informace.
Irena Hrušková | 10.5.2006
Aktuální počasí v destinaci
|
15,2°C
|
Předpověď počasí |