Moulin Rouge v Paříži
Slavný francouzský kabaret je natolik významný, že si bezesporu zaslouží vlastní článek. Moulin Rouge totiž již od svého založení poutá pozornost umělecké scény prakticky celého světa a za jeho více než sto dvacet let trvající existenci byl svědkem vystoupení takových hvězd jako například Josephine Bakerová, Frank Sinatra nebo Edith Piaf. Z trochu modernější éry se dá zmínit třeba Elton John. Zapomenout bychom neměli ani na francouzskou pěveckou hvězdu Charlese Aznavoura.
Červený mlýn na střeše
Do devatenáctého století stávalo na kopci Montmartre (v překladu Hora mučedníků) množství větrných mlýnů. Ty se posléze staly inspirací pro založení kabaretu Moulin Rouge (Červený mlýn), s charakteristickým mlýnem na střeše. Moulin Rouge založila dvojice francouzských podnikatelů Joseph Oller a Charles Zider na konci devatenáctého století, slavnostní otevření proběhlo 6. října roku 1889.
Zpočátku fungoval Moulin Rouge zejména jako tančírna, proslavil například tanec kankán (ve své době býval zakazovaný vzhledem k výstřednosti spojené s vysokým přednožováním). Do Moulin Rouge se záhy začaly sjíždět hvězdy tehdejší taneční scény a jeho sláva se rychle rozšířila po celé Paříži. Nemalou zásluhu na tom měly všudypřítomné plakáty, jejichž autorem nebyl nikdo jiný než malíř a grafik Henri de Toulouse-Lautrec.
Do kabaretu na tanec i večeři
Tak se stalo, že Moulin Rouge začal uvádět kromě tanečních představení rovněž operety (spojující mluvené slovo se zpěvem) a revue; poté, co bratři Lumierové dokázali rozpohybovat obrázky na filmovém plátně a film se stal běžnější součástí života, sloužil kabaret i jako kino. Zkrátka - přelom devatenáctého a dvacátého století představoval pro rozvoj takového druhu zábavy naprosto ideální podmínky. Svou zásluhu na tom měla i neobyčejná koncentrace hvězd, které zde byly k vidění. Často to fungovalo i naopak – díky Moulin Rouge se proslavily dosud neznámé tváře.
Od roku 1955 zavedl Moulin Rouge netradiční formát představení: tzv. dinner-spectacles, tedy představení spojená s večeří. Netřeba připomínat, že v případě francouzské kuchyně se jedná o vskutku nevšední gastronomický zážitek. O pohodlí hostů se stará více než tisíc zaměstnanců a pomocníků. Kromě své primární funkce se tak kabaret pomalu ale jistě stává rovněž špičkovou restaurací s nabídkou prvotřídních francouzských jídel servírovaných s kvalitním vínem. Toho se tu vypije skutečně spoustu, jsme přece ve Francii – za jeden večer padnou i stovky lahví.
Marek Kos | 16.1.2015
Aktuální počasí v destinaci
|
0,8°C
|
Předpověď počasí |