Objevte tajemství výroby a chuti grapy v muzeu Poli

Poli Museo della Grappa v Bassano del Grappa (Veneto - Itálie)
Poli Museo della Grappa v Bassano del Grappa (Veneto - Itálie)

Jedno z nejznámějších míst spojených s výrobou grapy je město Bassano del Grappa v provincii Vicenza. Zde sídlí rodinná firma Poli, která byla založena v roce 1898 a dodnes produkuje špičkovou grappu z různých odrůd hroznů. Poli také provozuje muzeum grapy a nabízí návštěvníkům možnost poznat historii a technologii destilace grapy a ochutnat různé druhy. Muzeum sídlí na dvou adresách,  jedno v městě Bassano del Grappa a druhé v městě Schiavon. My společně navštívíme muzeum v malebném městě Bassano del Grappa.

 

Muzeum Poli

Poli Museo della Grappa bylo otevřeno v roce 1993 a nachází se v historickém paláci Palazzo delle Teste naproti starému mostu Ponte Vecchio. Muzeum nabízí návštěvníkům možnost poznat historii a technologii destilace grappy, vyzkoušet aroma ochucených grapp, ochutnat různé druhy pálenky a zakoupit si lahve i suvenýry. Muzeum také hostí dočasné výstavy a kulturní akce spojené s grappou.

V několika místnostech muzea můžete prozkoumat různé typy alambiků pro destilaci grappy ze starších i novějších období. K nahlédnutí jsou knihy a dokumenty o grappě a destilaci z 16. až 20. století. Ohromující je i kolekce více než 1000 miniatur grappy z celého světa.

Co je to grappa

Grapa je italská pálenka z matoliny, tedy ze zbytků po lisování vína. Obsah alkoholu v grappě se pohybuje mezi 37,5 % a 60 %. Grapa se vyrábí z různých odrůd hroznů a může být zrající v dubových sudech nebo čirá a mladá. Grapa se tradičně pije jako digestiv po večeři nebo v kombinaci s espressem.

Historie grapy sahá až do středověku, kdy se destilovaly byliny a květiny pro lékařské účely. První zmínky o grappě jako pálence z matoliny pocházejí z 15. století z oblasti Piemontu a Benátek. V 17. století se grapa stala oblíbeným nápojem chudých vinařů, kteří si tak zužitkovali zbytky po výrobě vína. V 19. století se grapa začala vyrábět i průmyslově a rozšířila se po celé Itálii. V 20. století se grapa stala symbolem italské kultury a kvality.

Dnes existuje mnoho druhů a značek grapy, které se liší podle použitých odrůd hroznů, metod destilace a doby zrání. Některé z nejslavnějších jsou například Nardini, Poli, Marzadro, Bertagnolli nebo Ramazzotti. Grapa se vyrábí také jako aromatizovaná s přídavkem ovoce nebo bylinek.

Z jakých odrůd vína se vyrábí grapa

Jednotlivé odrůdy hroznů pro grappu se liší podle vůně, chuti, barvy a aromatických vlastností. Grapa může být vyrobena z jedné odrůdy hroznů nebo z kombinace více odrůd. Některé z nejčastějších odrůd hroznů pro grappu jsou například:

  • Barbera - červená odrůda s vysokým obsahem kyselin a tříslovin, dává grappě plnou a suchou chuť.
  • Chardonnay - bílá odrůda s jemnou a ovocnou vůní, dává grappě svěží a elegantní chuť.
  • Tramín červený - bílá odrůda s intenzivním muškátovým aromatem, dává grappě sladkou a kořenitou chuť.
  • Malvasia - bílá odrůda s květinovou a exotickou vůní, dává grappě aromatickou a harmonickou chuť.
  • Merlot - červená odrůda s ovocným a kořenitým aromatem, dává grappě jemnou a sametovou chuť.
  • Muškát - bílá odrůda s typickým muškátovým aromatem, dává grappě sladkou a vonnou chuť.
  • Nebbiolo - červená odrůda s vysokým obsahem tříslovin a kyselin, dává grappě silnou a tříslovitou chuť.
  • Rulandské modré - červená odrůda s jemným a ovocným aromatem, dává grappě elegantní a vyváženou chuť.
  • Prosecco - bílá odrůda s jemnou a svěží vůní, dává grappě lehkou a osvěžující chuť.
  • Sangiovese - červená odrůda s ovocným a kořenitým aromatem, dává grappě plnou a robustní chuť.

Každá odrůda hroznů pro grappu má své specifické charakteristiky, které se mohou lišit podle půdy, klimatu a způsobu zpracování. Proto je dobré ochutnat různé druhy grappy a najít si tu, která vám nejvíce vyhovuje.

Vyzkoušejte aromatizovanou grappu

Aromatizovaná grappa se vyrábí přidáním esence ovoce nebo bylinek. Tím vznikají různé chuťově i aromaticky zajímavé kombinace. Přidávané ingredience se nechají macerovat různě dlouhou dobu. Poté se grappa filtruje a lahvuje.

Níže uvádíme nejčastěji příchutě aromatizované grapy:

  • Mandlová - grappa s přídavkem mandlových esencí nebo mandlových likérů, jako je Amaretto.
  • Citronová - grappa s přídavkem citronových esencí nebo citronových likérů, jako je Limoncello.
  • Medová - grappa s přídavkem medu nebo medových likérů.
  • Ořechová - grappa s přídavkem ořechových esencí nebo ořechových likérů, jako je Nocino.
  • Jablečná - grappa s přídavkem jablečných esencí nebo jablečných likérů, jako je Calvados.
  • Třešňová - grappa s přídavkem třešňových esencí nebo třešňových likérů, jako je Maraschino.
  • Levandulová - grappa s přídavkem levandulových esencí nebo levandulových likérů.

Aromatizovaná grappa se pije obvykle jako digestiv po jídle nebo jako součást míchaných nápojů. Může se pít chlazená nebo v pokojové teplotě podle osobní preference.

Jak se liší grapa od jiných pálenek?

Grappa se liší od jiných pálenek tím, že se vyrábí z matoliny, tedy ze zbytků po lisování vína. To znamená, že grappa obsahuje všechny aromatické látky, které jsou v hroznech, jako jsou slupky, zrníčka a stopečky. Grappa je také typická tím, že se destiluje nekontinuálně v měděných kotlích a má vysoký obsah alkoholu mezi 37,5 % a 60 %.

Jiné pálenky se obvykle vyrábějí z celých plodů nebo šťáv, jako je například slivovice, hruškovice nebo jablkovice. Tyto pálenky mají nižší obsah alkoholu mezi 35 % a 50 % a méně výraznou chuť a vůni než grappa. Některé pálenky se také destilují kontinuálně v kolonách a mohou být aromatizované nebo dochucované.

Grappa je tedy specifická pálenka s bohatou historií a kulturou, která odráží různorodost italských vín a terroirů. Grappa je nápoj pro milovníky silných a charakteristických chutí.

Jak se pije grappa?

Grappa se pije jako digestiv po jídle nebo jako součást míchaných nápojů. Grappa se podává v malé skleničce na stopce, která umožňuje cítit její aroma. Grappa by měla být vychlazená, ale ne ledová - ideální teplota je kolem 10°C. Grappa se pije malými doušky a nezapíjí se.

Někdy se grappa přidává do espressa, čemuž se říká caffè corretto (opravená káva). Můžete si to vyzkoušet tak, že do espressa přilijete 1-2 cl grappy. Nebo můžete vypláchnout dopitý šálek kávy malým množstvím grappy a směs vypít.

Pokud máte rádi koktejly, můžete také experimentovat s grappou jako ingrediencí. Například můžete vyzkoušet italské mojito, kde nahradíte rum grappou. Nebo můžete vytvořit grappa sour, kde smícháte grappu s citronovou šťávou a cukrovým sirupem.

Grappa je nápoj s bohatou chutí a vůní, který si zaslouží být vychutnán s respektem a pozorností.

Booking.com