Světové chutě - kuchyně Sicílie
Jaká je vlastně sicilská kuchyně? Na jaké chutě se zde můžete těšit? Tipy na ty nejlepší restaurace? Jaká jídla patří mezi ty nejoblíbenější? A o mnoha dalších zajímavostech ze sicilské gastronomie se dočtete níže.
Sicilská kuchyně je velmi rozmanitá a pestrá. V jejích chutích se odráží mísení nejrůznějších kultur, které se v minulosti na Sicílii objevovaly. Zdejší kuchyně je ovlivněna kuchyní řeckou, španělskou, arabskou, francouzskou i africkou. Zároveň je ovlivněna polohou ostrova ve Středozemním moři a zdejším klimatem.
Jaká tedy je sicilská kuchyně?
Obecně se dá říct, že většina pokrmů je lehká a osvěžující. Díky horkému počasí zde nemáte na hutné a těžké pokrmy příliš chuť. Naopak velmi žádané je šťavnaté ovoce a zelenina. Vhodným pokrmem jsou mořské plody. Mezi oblíbený dezert se řadí zmrzlina, která vás příjemně osvěží během horkých dnů.
Těšit se zde můžete spíše na jemnější chutě. Milovníci pálivých jídel si zde na své nepřijdou. V místní kuchyni se sice využívají bylinky a různá koření. Ostrou chuť, která vám vžene slzy do očí, ovšem neočekávejte.
Ráj citrusů
Sicílii lze považovat za ráj citrusů. To se velmi často odráží ve zdejší gastronomii. Ochutnat můžete citronové sorbety, likéry s chutí citrusů, kandované pomeranče, nebo čerstvě vymačkané džusy přímo na ulici.
Trhy s ovocem, zeleninou a mořskými plody
Trhy jsou na Sicílii velmi časté. Ať už jsou to ty, kde se prodávají ryby a mořské plody, nebo naopak ty s čerstvým ovocem a zeleninou.
Na pultech zdejších stánků naleznete pestrou nabídku šťavnatého ovoce. Žádanou zeleninou jsou zde rajčata, která tvoří základ sicilské kuchyně.
Na místních trzích toho lze pořídit opravdu hodně. Krom výše zmiňovaných surovin například i olivy, sýry, koření, bylinky, sladké dezerty a také fenykl. Ten zde zakoupíte ve všech možných variantách. Společně s rajčaty tvoří nedílnou součást zdejší gastronomie.
Veškerý tento stánkový prodej je zde velmi oblíbený. Potraviny jsou na trzích levnější, chutnější a čerstvější, než pořídíte v kamenných obchodech. Tam jsou ceny většinou vyšší, ale kvalita zboží tomu neodpovídá. Velké supermarkety se na Sicílii vyskytují o něco méně, než na co jsme zvyklí.
Sicílie a street food
Street food je na tomto ostrově velmi populární. Mnoho restaurací je přes poledne zavřeno a otevírají se až během večerních hodin. Street food je tedy ideální místo na oběd a případný snack. Naleznete zde pizzy, sendviče, saláty, kuskus, grilovanou zeleninu a nejrůznější sladké dezerty.
Milovanou pochoutkou jsou zde tzv. arancini. Jedná se o vařenou rýži, která se po vychladnutí smíchá s masovým ragú. Poté jsou z této směsi připravovány kuličky, které se obalují v trojobalu a postupně smaží v olivovém oleji.
Tyto smažené kuličky lze konzumovat jako předkrm, ale i jako menší hlavní chod.
Momentálně se neprodávají pouze arancini plněné masovou směsí, ale například i houbami, špenátem, kuřecím masem a lososem.
Chcete ochutnat ty nejlepší arancini? Vydejte se do Palerma (hlavní město Sicílie) a v menším bistru Ke Palle ochutnejte ty nejvyhlášenější druhy na celé Sicílii.
Co vám nabízí zdejší restaurace
Restaurací je na Sicílii opravdu velké množství. Nějaké jsou zaměřené převážně na pizzu. Jiné zase na mořské plody a vše s nimi spojeného. V mnoha restauracích si ovšem můžete vybírat ze všech těchto pochoutek najednou.
Do předkrmů se řadí například krevety, mušle, olihně, chobotnice a mnoho dalšího.
Hlavní jídla se zde dělí na první a druhý chod. Mezi ně patří těstoviny, masa a nejrůznější pokrmy z ryb a mořských plodů. Místní delikatesou jsou těstoviny s mořskými plody, rolky z mečouna a grilované ryby. Chybět samozřejmě nesmí ani všemi oblíbená pizza. Zde si zamilujete i tu nejzákladnější, na které se nachází pouze tomato a sýr.
Častými dezerty v restauracích bývají cannoli a cassata, o kterých se dočtete níže. Dále například osvěžující sorbety. Mezi ty nejčastější patří Sorbetto di limone.
Chcete- li si opravdu pochutnat, navštivte vyhlášená místa, kterými jsou Ferro di Cavallo a Pizzeria Frida. První z restaurací je zaměřena převážně na mořské plody. Druhá zmiňovaná je proslulá svou delikátní čtvercovou pizzou.
Sladká tečka
Nejtypičtějším dezertem je tzv. cannoli. Jedná se o fritovanou trubičku plněnou krémem se sýrem ricotta. Kraje této trubičky jsou zdobené kandovaným ovocem. Pro někoho by tento pokrm mohl být až příliš sladký.
Mezi oblíbené dorty patří tzv. cassata. Základem je korpus, který je ochucen likérem. Další vrstvou je opět slazený sýr ricotta, který je častou surovinou zdejší kuchyně. Celý dort je potažen marcipánem, neboli mandlovou hmotou. K ozdobě se stejně jako u cannoli používá kandované ovoce.
Jelikož je marcipán původem z Itálie, jeho použití je i na Sicílii velmi časté. Napomáhá tomu i všudypřítomný růst mandlovníků, z jehož plodů je marcipán vyráběn. Na pultech mnoha cukráren se vám tedy nabízí malé citrony a další druhy ovoce vyrobené z mandlové hmoty.
Zmínit musíme především zmrzlinu. Ta Sicilská totiž patří mezi ty nejlepší vůbec. Ochutnat můžete ty nejznámější příchuti. Od čokoládové, přes citrónovou, pistáciovou, oříškovou, až po jahodovou. Možná vás až překvapí ta odlišná chuť, než na kterou jste zvyklí. Dokonce si lze objednat zmrzlinu, které chutná po výše zmiňovaném dortu cassata. V ní naleznete kousky samotného korpusu a kandovaného ovoce.
Velkou zvláštností je zde zmrzlina do briošek. Ano, zmrzlina v “housce”. Příliš často ji však v rukou kolemjdoucích nezahlédnete.
Káva a další nápoje
Každodenním nápojem každého Siciliana je káva. Silná hořká káva v malém šálku tvoří nedílnou součást dne místních obyvatel.
K oblíbeným alkoholickým nápojům zde patří víno. Mezi ty nejčastější odrůdy patří Malvasia di Lipari, Frappato, Catarratto a mnoho dalších.
Mezi nejoblíbenější destiláty patří grappa. Jedná se o pálenku z vína. Chuť může být pokaždé lehce odlišná. Záleží vždy na odrůdě vína, ze které je grappa připravována.
Pokud se tedy na Sicílii za gastronomickým zážitkem vydáte, dovolte mi vám popřát “dobrou chuť”.
Dana Klementová | 9.6.2019
Aktuální počasí v destinaci
|
19,0°C
|
Předpověď počasí |