Gastronomické speciality Španělska

Tradiční jídlo paella (Španělsko)
Tradiční jídlo paella (Španělsko)

Stejně jako Česká republika, Mexiko, Anglie a další země, i Španělsko má svá národní jídla a pochutiny. A podobně jako v jiných zemích i zde jsou některé speciality celonárodní, zatímco jiné pochází se specifických oblastí. Pojďme si naladit chuťové buňky!

Hlavní jídla Španělska

Jedním z nejznámějších španělských jídel jsou Patatas Bravas. Toto jídlo pochází přímo z Madridu, kde si ho i nechali patentovat. Jsou to brambory, rozkrájené na nepravidelné kusy tvaru trojúhelníků, následně osmažené do zlatova, podávané s jemně pikantní omáčkou. A kde je sehnat? Patatas se dají koupit prakticky kdekoliv ve Španělsku, v jakékoliv restauraci či pouličním stánku. Španělé tento pokrm často konzumují i ve skupinách.

Dalším velmi známým hlavním chodem je Paella. Tento pokrm řadíme do středomořské kuchyně, nad kterým jásá nejeden výživový poradce. Převážně je to rýžový pokrm, doplněný hlavně o mořské plody. Přidávají se ale také olivy, fazolky, lilek, rajčata a další zelenina. Veškeré suroviny se míchají na jedné pánvi. Domovem pokrmu je prý Valencie, kde jídlo vzniklo jako levný a rychlý pokrm pro zemědělce. Zemědělci si připravovali pokrm, hlavně aby ušetřili čas, na velké pánvi nad otevřeným ohněm v místě pracoviště. Rýže byla levná, zeleniny bylo dost a moře poblíž. Postupně se Paella stala rodinným jídlem právě díky servírování v jedné pánvi.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na španělskou polévku Gazpacho. Podává se studená, jak jistě vědí kultovní příznivci Červeného trpaslíka a připravuje se z různých druhů zeleniny. Nejčastěji obsahuje rajčata a papriku, přidává se ale také například olivový olej a česnek.

Něco k chuti

Typickým pokrmem, který nalezneme v každé španělské restauraci, jsou Tapas. My bychom řekli asi španělské jednohubky. Tapas mají různé podoby od topinek, po kousky různých sýrů a uzenin, mohou to být ale také olivy, mořské plody či masové kuličky. Ve Španělsku jsou i speciální Tapas bary. Španělské Tapas bychom mohli přirovnat například ke známému sushi – nejčastěji se rovněž prodává po kusech a existuje mnoho druhů.

Podobnou delikatesou jsou Baskické pintxos. Jde o chlebíčky pokladené rybami, sýrem, pomazánkou, uzeninami nebo špekem. Přidat lze prakticky cokoliv.

Mezi největší delikatesy Španělska se řadí Jamón. Jedná se o sušenou vepřovou kýtu. Španělé jamón dělí na 2 druhy, a to jamón serrano, jenž pochází z klasických prasat, a jamón ibérico, který pochází se speciální rasy černých prasat. Samozřejmě, aby to nebylo tak jednoduché, existují správné způsoby, jak jamón nakrájet. V podstatě lze jamón ukrojit jakýmkoliv běžným způsobem, ve Španělsku jsou ale přímo mistři v oboru, kteří musí mít talent a učí se výjimečné zručnosti několik tisíc hodin. Základní podmínkou totiž je, že plátek jamónu musí být co nejtenčí.

A čím to všechno zapít?

Jako každá, na slunce bohatá, země, i Španělsko má svojí vinařskou oblast. Vína z oblasti Rioja, která se nachází na severu Španělska, jsou řazena mezi nejlepší dokonce po celém světě. Historie těchto vín sahá až k devátému století našeho letopočtu a podléhají vysokým kritériím, aby mohli dostat označení „Denominacion de origen calificada“. Vína se vyznačují krásnou třešňovou barvou a suchostí. V oblasti La Rioja je pěstování vinné révy prý stejně důležité, jako dýchání vzduchu.

Booking.com